ECDC: az európai HIV-fertőzöttek csaknem fele betegségéről csak jóval később szerez tudomást

Az európai HIV-fertőzöttek körülbelül fele betegségéről csak annak előrehaladott szakaszában szerez tudomást - derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) szerdán megjelentetett közleményéből.


Áttörés az AIDS megelőzésében

A HIV-vírus törzsek 99 százalékát elpusztító ellenanyagot fejlesztettek ki az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár kutatói, akik eredményeiket a Science című tudományos folyóiratban közölték.


HIV, AIDS, dohányzás, tüdőrák

A kezelt HIV-esek fő haláloka ma Amerikában nem a vírus, hanem a dohányzás. A HIV-fertőzött, folyamatosan kezelt dohányosok gyakrabban halhatnak meg tüdőrákban, mint AIDS-ben - állapította meg a bostoni Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Orvosi Egyetem tanulmánya, mely a JAMA Internal Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg.


Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.


ENSZ: naponta csaknem harmincan fertőződnek meg HIV-vírussal a Fülöp-szigeteken

Naponta csaknem harmincan fertőződnek meg az AIDS vírusával a Fülöp-szigeteken, ezzel a délkelet-ázsiai szigetország az ázsiai-csendes-óceáni régió legmagasabb fertőzési arányú országává vált az elmúlt évek HIV-fertőzéseit tekintve - jelentette kedden az ország egészségügyi minisztériuma és az ENSZ AIDS-ellenes programja (UNAIDS).


A HIV-fertőzöttség és a rákkutatás

A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.


Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

Több mint nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született dél-afrikai kislány, akinél annak idején kéthónapos korban kezdték meg és negyven héttel később már abba is hagyták az erőteljes kezelést - számoltak be a kutatók a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián, rámutatva, hogy az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel bizonyos esetekben visszafordítható a HIV-fertőzöttség.


Az Egyesült Államoknak elkötelezettnek kell maradnia az AIDS elleni harcban

A Párizsban tanácskozó nemzetközi AIDS-konferencia résztvevői felszólították az Egyesült Államokat, hogy maradjon elkötelezett az immunhiány-betegség elleni harcban.


Felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma egy évtized alatt

Világszerte csaknem felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma egy évtized alatt: tavaly egymillióan vesztették életüket a betegség következtében.


Tovább emelkedett a HIV-fertőzöttek száma Csehországban

Tovább emelkedett a nyilvántartott HIV-fertőzöttek száma Csehországban. Az év első öt hónapjában 109 új beteget vettek nyilvántartásba - jelentette a HIV/AIDS cseh nemzeti egészségügyi laboratórium közleményben szerdán Prágában.


| 2 | | | | | | | | |