Több mint 500 milliárd dollárt költöttek 15 év alatt a HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére

2000 és 2015 között 562,6 milliárd dollárt költöttek globálisan a HIV/AIDS kezelésére, megelőzésére - mutatták ki a The Lancet című orvostudományi folyóirat aktuális számában megjelent tanulmány szerzői 188 ország adatainak elemzésével.


HIV-vírussal szennyezett fecskendőket használt egy férfi

Több tucat embert fertőzött meg HIV-vírussal Észak-Indiában egy férfi, aki orvosnak adva ki magát szennyezett fecskendőket használt a hozzá forduló betegek gyógyítására - közölték a helyi hatóságok.


HIV fertőzés sikeres kezelése immunterápiával

Francia orvosok először találtak bizonyítékot arra, hogy egy általában tüdő-, vese- és bőrrák immunterápiás kezelésére használt gyógyszer képes lehet megsemmisíteni HIV-fertőzött sejteket egy vírushordozónál. A párizsi Pitie-Salpetriere Kórház kutatói az Annals of Oncology című orvosi folyóiratban ismertették az esetet.


ECDC: az európai HIV-fertőzöttek csaknem fele betegségéről csak jóval később szerez tudomást

Az európai HIV-fertőzöttek körülbelül fele betegségéről csak annak előrehaladott szakaszában szerez tudomást - derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) szerdán megjelentetett közleményéből.


Áttörés az AIDS megelőzésében

A HIV-vírus törzsek 99 százalékát elpusztító ellenanyagot fejlesztettek ki az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár kutatói, akik eredményeiket a Science című tudományos folyóiratban közölték.


HIV, AIDS, dohányzás, tüdőrák

A kezelt HIV-esek fő haláloka ma Amerikában nem a vírus, hanem a dohányzás. A HIV-fertőzött, folyamatosan kezelt dohányosok gyakrabban halhatnak meg tüdőrákban, mint AIDS-ben - állapította meg a bostoni Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Orvosi Egyetem tanulmánya, mely a JAMA Internal Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg.


Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.


ENSZ: naponta csaknem harmincan fertőződnek meg HIV-vírussal a Fülöp-szigeteken

Naponta csaknem harmincan fertőződnek meg az AIDS vírusával a Fülöp-szigeteken, ezzel a délkelet-ázsiai szigetország az ázsiai-csendes-óceáni régió legmagasabb fertőzési arányú országává vált az elmúlt évek HIV-fertőzéseit tekintve - jelentette kedden az ország egészségügyi minisztériuma és az ENSZ AIDS-ellenes programja (UNAIDS).


A HIV-fertőzöttség és a rákkutatás

A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.


Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

Több mint nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született dél-afrikai kislány, akinél annak idején kéthónapos korban kezdték meg és negyven héttel később már abba is hagyták az erőteljes kezelést - számoltak be a kutatók a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián, rámutatva, hogy az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel bizonyos esetekben visszafordítható a HIV-fertőzöttség.


| | | | | | | | 28