ÚJ

A fókafélék hurcolhatták be a tuberkulózist Amerikába

A fókafélék hurcolhatták be a tuberkulózist az amerikai kontinensre, jóval az európai hódítók előtt - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport a kórokozónak ősi perui emberi maradványokból izolált DNS-e alapján.


Lépfene-megbetegedések Magyarországon

Lépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került a debreceni kórházba, feltehetően egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen végzett illegális szarvasmarha-vágáskor fertőződtek meg. A hatósági vizsgálat a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása:


Napokon át életben maradnak a veszélyes baktériumok a repülőn

Napokon át, akár egy egész hétig is túlélnek a veszélyes baktériumok a repülő belsejében, az üléseken és a karfákon - állapította meg egy amerikai tanulmány.


A jó baktérium nem ellenség – tévhitek a fertőzésekről

Az immunrendszer úgy működik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erősebb – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője.


DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy pestistemetőt találtak Londonban

DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy a XIV. századi nagy pestisjárvány áldozatainak egyik régóta keresett londoni temetőjére bukkantak tavaly a brit főváros legnagyobb vasúti beruházásának építői.


A legrégibb ismert baktérium genomját rekonstruálták amerikai kutatók

A legrégibb ismert baktérium genomját rekonstruálták amerikai kutatók az 1500 évvel ezelőtti pestisjárvány két áldozatának fogaiból kivont DNS-töredék elemzésével.


A TBC 70 ezer évvel ezelőtti ősét találták meg Afrikában

A korábbi elméletekkel ellentétben a TBC talán mégsem állatoktól, hanem az embertől ered. Egy nemzetközi kutatócsoport 70 ezer évvel ezelőtti, vadászó-gyűjtögető afrikai csoportoknál találta meg a kórokozó első lehetséges előfordulását.


Kórházi fertőzések, új ismeretek

Az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések igen nagy problémát jelentenek. Évente legalább félmillió megbetegedést, és ebből 10-15000 halálos megbetegedést okoznak világszerte, főként legyengült immunrendszerű betegeknél.


Pestisjárvány is hozzájárulhatott a római birodalom összeomlásához

A 6-8. században lezajlott pestisjárvány is hozzájárulhatott a római birodalom végső széthullásához - állapították meg kutatók csontvázakon végzett DNS-vizsgálatokra támaszkodva.


Nem nyomoz a rendőrség a kérés nélkül beadott oltások ügyében

Bűncselekmény hiánya miatt nem nyomoz a rendőrség a Nebáncsvirág Egyesület feljelentése nyomán, amelyet a civil szervezet azért tett, mert törvénysértőnek tartja, hogy esetenként a szülők megkérdezése nélkül adják be gyerekeiknek a pneumococcus elleni oltást.


| | | | | 6 | | | | |

Web Design & Development Prowebshop