ÚJ

Növekedett a leprás megbetegedések száma a világban

Kis mértékben növekedett a leprás megbetegedések száma a világban: az első becslések szerint több mint 230 ezren lettek leprásak világszerte 2011-ben, míg a megelőző évben kétezerrel kevesebben fertőződtek meg.


Nem lesz kötelező a tbc-szűrés

A kormány rendelettervezete újraszabályozza a tbc-szűrő vizsgálatokat: a javaslat a jövő évtől megszüntetné azt a lehetőséget, hogy szükség esetén kötelező szűrővizsgálatokat rendelhessenek el a hatóságok az ország egyes területein - írja a szerdai Népszabadság.


Negyven év után ismét tbc elleni szert hagytak jóvá

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hivatal (FDA) engedélyezte a Johnson&Johnson új, a multirezisztens tuberkulózis elleni készítményét. A halálos kórral szemben utoljára több mint négy évtizede hoztak forgalomba új gyógyszert.


Az orrgaratban találtak magyarázatot az antibiotikum-rezisztencia terjedésére

Amerikai kutatók egérkísérletekben fedezték fel, hogy a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállóképessége a orrgaratban zajló DNS-csere következménye.


Rivális "jó" baktériumokkal való kezelés gyűrheti le a veszélyes bélbaktériumot

A veszélyes Clostridium difficile (C. difficile) baktériumokkal rivalizáló "jó" baktériumokból álló koktél egérkísérletekben sikeresen gyűrte le a kórokozó okozta fertőzést - számoltak be eredményükről brit kutatók.


A levegőben is terjednek a szuperbaktériumok

Brit kutatók kimutatták, hogy az antibiotikum kezelésnek ellenálló szuperbaktériumok a levegőben is terjedhetnek.


A B3 vitamin segít elpusztítani a szuperbaktériumokat

Egy könnyen elérhető, olcsó szer, a B3 vitamin (niacin) lehet az új fegyver az antibiotikumokkal szemben rezisztens "szuperbaktériumok" ellen - vélik amerikai kutatók.


A Kennedy repülőtér a legnagyobb mikrobaterjesztő az Egyesült Államokban

A New York-i John F. Kennedy repülőtér hatalmas utasforgalmi központ, de egyben mikrobaterjesztő gócpont is - figyelmeztet egy az Egyesült Államokban megjelent tanulmány, amely a baktériumok terjesztése szempontjából az Egyesült Államokban az első helyre helyezi a légikikötőt.


Kórházi fertőzések előrejelzése idomított baktériumokkal

Becslések szerint évente nagyságrendileg százezer kórházi fertőzés fordulhat elő Magyarországon. Az úgynevezett nozokomiális, vagyis csak kórházi körülmények között terjedő kórokozók a legyengült szervezetű betegek számára akár végzetesek is lehetnek.


A legionella baktérium komposzt által is fertőzhet

Komposzttal való munkavégzés által is fertőzhet a legionella baktérium - figyelmeztetnek brit szakemberek.


| | | | | | 7 | | | |

Web Design & Development Prowebshop