ÚJ

Hatékonyabb baktériumok ellen a fokhagymaszármazék, mint egyes antibiotikumok

A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).


Megtalálták az MRSA szuperbaktérium gyenge pontját

Megtalálták amerikai és kínai kutatók azt a gént, amely a szuperbaktériumnak is nevezett, antibiotikumoknak ellenálló MRSA baktérium megtelepedését segíti a bőrön, a tüdőben és az orrban.


Új szuperbaktérium ad aggodalomra okot

Brit szakértők felhívják a figyelmet egy új antibiotikumnak ellenálló baktériumfajta terjedésére. Az USA 300 néven is ismert, methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) a bőrön át is fertőz, valamint fennmarad bizonyos felületeken, így például zsúfolt közlekedési eszközökön is terjedhet.


Hasznos a probiotikumok használata a kórházi őrzőszobában

Gyermekek és felnőttek egészségének megőrzése végett, különböző fertőzések megelőzése céljából javasolják probiotikumok rendszeres szedését. Kínai szakorvosok súlyos agyi sérülések miatt ápolt betegek védelmére alkalmaztak ilyen szereket igen jó eredménnyel.


A manuka mézet hatásosnak találták súlyos bőrfertőzések ellen is

Egy különleges ausztrál mézfajta, a manuka a bőr baktériumfertőzései ellen is hatásosnak bizonyult - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).


Nanoezüsttel a kórházi bakteriális fertőzések visszaszorításáért

A kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítása a fő célja annak a projektnek, amely a Baross Gábor pályázati program keretein belül valósulhatott meg a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. által. A nanotechnológia segítségével - nanoezüsttel kezelve - az urológiai katéterek esetében 80 százalékos hatásfokkal szorították vissza a kórokozók terjedését - mondta a társaság igazgatóhelyettese, a miskolci részleg vezetője csütörtökön az MTI-nek.


A velünk élő streptococcus

Oltani vagy nem? - a kérdés egyre inkább elveszíti aktualitását, amikor közeleg az influenzajárvány. Az elmúlt évi súlyos következményekkel járó esetek sok kétkedőt, bizonytalankodót meggyőzhettek arról, hogy a védőoltás hasznos, bár egy holland szakfolyóiratban megjelent cikk szerint nem támasztható alá tudományosan, hogy van értelme influenza ellen beoltani a 65 évnél idősebbeket és a különböző kockázati csoporthoz tartozókat. Arra azonban már sokkal kevesebben gondolnak, hogy az elmúlt szezon súlyos, végzetes következményekkel is járó esetei többségükben nem az "egyszerű", többnyire normális lefolyású influenza következtében fordultak elő, hanem a szövődmények okozták a tragédiákat.


A jó baktériumok védenek

Egy a közelmúltban végzett vizsgálat szerint a jó baktériumok képesek megvédeni szervezetünket a rosszaktól.


A D-vitamin aktiválja a tbc-re adott immunválaszt

A D-vitamin aktiválja a szervezet tuberkulózisra adott immunválaszát, így nélkülözhetetlen a betegség legyőzésében - állapították meg amerikai kutatók.


Megfejtették a fekete halált okozó baktérium genetikai kódját

Megfejtette egy nemzetközi kutatócsoport a fekete halál néven ismert, az 1300-as években Európában hatalmas járványt okozott Yersinia pestis baktérium teljes genetikai állományát.


| | | | | | | 8 | | |

Web Design & Development Prowebshop