ÚJ

Tatutól származó leprát azonosítottak amerikai pácienseknél

Az arra érzékeny embereknél a lepra egyik fajtáját, Hansen-kórt okozhat a kilencöves tatu - közölték szerdán vizsgálataik eredményét amerikai kutatók.


Baktériumfészekké alakulhat a mikrohullámú sütő a hőségben

Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütők.


A kullancsokról - "Háromgazdás" pókszabásúak

Úgy tűnik, hogy a mostani márciusi tél után újból beköszöntött a tavasz esővel, jó idővel, napsütéssel és - sajnos - az ilyenkor tömegesen felbukkanó kullancsokkal is. Valamennyien találkozhatunk velük, főleg füves-bokros területeken bóklászva.


Ételek, amitől betegek lehetünk

Egy kis meglepetés: éppen a legegészségesebb ételek jelentik a legnagyobb kockázatot az étellel terjedő betegségek szempontjából is. Egy felmérés szerint ugyanis a leveles zöldségfélék, a kelbimbó és a bogyók jelentik a legnagyobb kockázatot az ételfertőzések szempontjából.


Mézzel elpusztíthatók a bőr ellenálló baktériumai

A méz megöli az antibiotikum-rezisztens baktériumokat laboratóriumi körülmények között, és elpusztítja a bőrön lévő baktériumokat egészséges önkénteseknél, derül ki holland kutatók beszámolójából a Clinical Infectious Diseases június 1-i számából.


Hogyan marad életben a szalmonella?

Környezetünkben önállóan előfordulhat, szalmonella-fertőzés forrása lehet mind állatok, mind ember esetében. A szalmonellák olyan mikroszkopikus élőlények, amelyek gyakorlatilag bármelyik élelmiszert képesek megfertőzni, ez hasmenéshez, hasi fájdalomhoz és láz kialakulásához vezethet.


Hordozható szalmonella-gyorsteszt

Egy amerikai cég olyan olcsó és gyors diagnosztikus készüléket fejlesztett ki, ami kevesebb mint egy óra alatt képes a szalmonella és más baktériumok kimutatására. Az eddigieknél jóval gyorsabb módszer során a készülék közvetlenül vizsgálja a mintát, nincs szükség előkészítésre.


Elfeledve: van még lepra az USA-ban

A leprát a középkor óta elfeledett betegségnek tartjuk, mégis időnként felbukkan az Egyesült Államokban is. Körülbelül 150 új esetet diagnosztizálnak évente, és jelenleg 3000 egyént kezelnek ezzel a betegséggel. Valószínűleg több a betegek száma, de ezek nem mind kerülnek felismerésre, és a hibás kezelés miatt számíthatnak a betegség által okozott maradandó károsodásokra is.


Elég, ha az orvos kezet mos?

Egyre többször kerül a figyelem középpontjába a gyógyszernek ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzés, és ezzel kapcsolatban az egészségügyi személyzet öltözéke. Számos szakember jelentetett meg kutatási eredményeket a kézmosás és az eszközök fertőtlenítésének előnyeiről, de nem sokat tudni arról, milyen szerepet játszanak a nyakkendők, fehér köpenyek, hosszú ingujjak és szennyezett műtői ruhák a baktériumok terjesztésében.


A marihuána megöli a baktériumot

A marihuána egyes összetevői hasznos fegyvernek bizonyulhatnak a többféle antibiotikum ellen is immunitást mutató MRSA baktérium elleni harcban.


| | | | | | | | 9 | |

Web Design & Development Prowebshop