ÚJ

Mycobacterium ulcerans fertőzés (Buruli fekély)

Egy egyébként egészséges kislány jelentkezett egy nyugat -afrikai kórházban, kisebb felületes bőrfekéllyel a jobb alkarján illetve a hátától a karjáig tapintható, megkeményedett és megnagyobbodott nyirokcsomókkal.


Tuberkulózis kezelése

Antibiotikumok (antituberkulotikumok) segítségével általában még a legsúlyosabb tbc-s esetek is gyógyíthatók.


Tuberkulózis tünetei és szövődményei

Eleinte előfordul, hogy a fertőzött személy egyszerűen csak nem érzi jól magát vagy köhögésre panaszkodik, ezt azonban gyakran dohányzásnak vagy egy nemrégiben lezajlott influenzának tulajdonítják. Reggelente a köhögéssel kis mennyiségű zöldes vagy sárgás köpetet üríthet. A köpet mennyisége a betegség előrehaladtával általában növekszik, alkalomadtán vérrel is keveredhet; nagy mennyiségű vér ürítése azonban csak ritkán fordul elő.


Tuberkulózis megelőzése

A tbc megelőzésére számos mód van. Ilyen például a germicid (a baktériumot elölő) ultraibolya fény használata olyan helységekben, ahol feltehetően különböző fertőző betegségben szenvedő emberek hosszabb időt töltenek együtt, így kórházak, sürgősségi osztályok várótermeiben. Az ilyen típusú fény elpusztítja a levegőben levő baktériumokat.


Tuberkulózis, fertőződés

Napjainkban az Egyesült Államokban a tuberkulózis csak a Mycobacterium tuberculosis-sal fertőzött beltéri levegő belélegzésével terjed. A levegő egy aktív tuberkulotikus beteg köhögésével fertőződik, és a baktériumok a levegőben órákon át megmaradhatnak.


Tuberkulózis kórisméje

Gyakran előfordul, hogy a tuberkulózis első jelét egy bizonytalan betegség kivizsgálása során készített mellkasi röntgenfelvétel szolgáltatja. A betegség a felvételen a normálisan sötét háttérhez képest szabálytalan fehér foltok képében jelentkezik, bár ez egyéb fertőzésekre és daganatokra is jellemző.


Terjednek a trópusi tüdőbetegségek

Néhány olyan parazita megbetegedés, melyről korábban úgy vélték, hogy csak a trópusokon fordul elő, most az egész világon megjelenik a trópusi tüdőbetegségek egy nemzetközileg ismert szaktekintélye szerint.


Tuberculosis - Az ezredvég kihívása

(Robert Koch 1882. március 24-én tartott előadásában ismertette a tbc kórokozójának felfedezését)


| 2

Web Design & Development Prowebshop