Hisztoplazmózis

A histoplazmózist a Histoplasma capsulatum nevű gomba okozza, mely elsősorban a tüdőt betegíti meg, de néha az egész szervezetre is kiterjed.


Coccidiodomycosis

A coccidiodomycosis (ejtsd: kokcidioidomikózis; San Joaquin-láz, völgyi láz) a Coccidioides immitis nevű gomba okozta fertőzés, mely általában a tüdőt érinti.


Candidiasis

A candidiasis (ejtsd: kandidiázis; candidosis, moniliasis) olyan fertőzés, melyet a Candida fajok valamelyike, elsősorban a Candida albicans okoz. A száj és a hüvely nyálkahártyájának fertőzése egészséges emberekben is előfordul. Cukorbetegeknél, az AIDS-betegek esetében és terhes nőknél azonban sokkal gyakoribb és makacsabb.


Blasztomikózis (blastomycosis)

A blasztomikózis (észak-amerikai blasztomikózis, Gilchrist-betegség) a Blastomyces dermatitdis gomba által okozott fertőzés.


A gombás betegségek kezelése

A gombák éppen olyan betegségokozók, mint a baktériumok és a vírusok. Az orvoshoz forduló betegek egyre nagyobb része küszködik gombás megbetegedésekkel. Tíz évvel ezelőtt a bélrendszer és a belső szervek gombás betegsége még kivételnek számított, ma azonban már ez sem ritkaság!


Az orvos válaszol: élesztőgomba-fertőzés

K: Egy barátnőmnek évek óta visszatérő élesztőgombás fertőzései vannak. Tanárnőként dolgozik, és mivel gyakran kap el a gyerekektől fertőzéseket, viszonylag sok antibiotikumot szed. Ha a rendelőbe vagy ügyeletre megy, sokszor teljesen más orvosokkal találkozik. Félek, hogy a sok antibiotikum teszi fogékonyabbá a gombás fertőzésekre. Van valami módja, hogy megerősítse az immunrendszerét, hogy ne kelljen ilyen gyakran antibiotikumot szednie, vagy annak, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljon az élesztőgombás fertőzéstől? (A HIV-tesztje negatív, tehát a problémát nem okozhatja AIDS-fertőzés.)


Van-e gombás fertőzése?

Ha bélrendszerünk gombával fertőzött, annak nem mindig tipikusak a tünetei, mert ez a betegség minden embernél másképp nyilvánulhat meg. Ha a következő kérdésekre igennel vagy nemmel felelünk, viszonylag biztosan megtudhatjuk, orvoshoz kell-e fordulnunk a bizonyosságért. 1. Kínozza állandó puffadás, székrekedés vagy hasmenés? 2. Gyakran fáj a gyomra, és kellemetlen szagú a szája? 3. Gyakran tapasztalta az utóbbi időben, hogy fáradt, levert, szétszórt? 4. Gyakran érzi, hogy nagyon vágyik édességre, édes gyümölcsökre vagy szénhidrátot tartalmazó ételekre? 5. Betartja a diétát, és ennek ellenére képtelen fogyni? 6. Előfordul, hogy fullad, eldugul az orra vagy gyulladt? 7. Kínozza gyakran izomfájdalom, például megmerevedik a nyaka? 8. Érezte mostanában, hogy kellemetlen szagú lesz a keze vagy a lába? 9. Pattanásossá vagy szárazzá vált a bőre, néha kipirosodik, és haja fénytelenné, zsírossá vált? 10. Elment a kedve egy idő óta a szextől? Kiértékelés: - Ha több mint 8 kérdésre nemmel válaszolt, biztosan nincs bélgombafertőzése. Hogy ne is legyen, fogyasszon kevés édességet és alkoholt (s akkor is lehetőleg száraz bort), egyen viszont sok főzeléket, főként hüvelyeseket és savanyú káposztát, s általában sok rostot tartalmazó ételt. - Ha a kérdések több mint felére igennel válaszolt, minél előbb forduljon a családorvoshoz, aki kivizsgálja, nincs-e gombafertőzése, s azonnal megkezdi a kezelést, ami alapvetően egy speciális étrend betartásából áll. Cs. Sz. M.


A gombásodás kezelése

Egyes statisztikai adatok szerint ma már minden negyedik ember szenved valamilyen gombásodásban, ráadásul a fertőzött esetek száma, az elváltozások kiterjedése és súlyossága is egyre aggasztóbb. A gombás betegségek kezelése, különösen, ha már nem friss a fertőzés, nagyon nehéz, és orvostól, betegtől egyaránt sok türelmet kíván. Éppen ezért érdemes törődni a megelőzéssel, a friss elváltozásokat pedig azonnal el kell kezdeni kezelni! Az alábbiakban ehhez kaphatnak tippeket kedves Olvasóink.


| 2