Giardiasis

A giardiasis (ejtsd: dzsardiázis) a vékonybél fertőzése, melyet a Giardia lamblia nevű egysejtű parazita okoz.


Halgalandféreg (Diphyllobothrium latum) fertőzés

A halgalandféreg fertőzés (diphyllobotriasis) egy olyan bélfertőzés, melyet az érett Diphyllobothrium latum nevű szalagféreg okoz. A halgalandféreg fertőzés fordul elő Európában (jellegzetesen Skandináviában), Japánban, Afrikában, Dél-Amerikában, Kanadában és az USA-ban (főleg Alaszkában és a Nagy Tavak vidékén). A fertőzést leggyakrabban a nyers vagy félig főtt halhús fogyasztása okozza.


Babesiosis

A babesiosis (babéziózis) a vörösvértestek fertőzése, melyet a Babesia nevű paraziták okoznak. A Babesia kórokozókat ugyanazok a kemény páncélú kullancsok terjesztik, amelyek a Lyme-kórt. A fertőzés állatokban gyakori, de néha emberben is előfordul. A tünetek a vörösvértestek pusztulása miatt fellépő vérszegénységből és lázból állnak. A lépeltávolításon átesett betegek halálozási kockázata magas; ilyen esetekben a fertőzés a falciparum-maláriára emlékeztet: magas lázzal, vérszegénységgel, a vizeletben megjelenő hemoglobinnal, sárgasággal és veseelégtelenséggel jár. Működőképes lép esetén a betegség csak enyhe tüneteket okoz, és általában heteken-hónapokon belül kezelés nélkül eltűnik. Az USA-ban észlelt esetek többsége enyhe lefolyású, és a New York, illetve Massacsetts állam partjai mentén fekvő szigeteken kialakult fertőzés következménye volt. A kórisme megállapításához, akárcsak a malária esetében, a kórokozó kimutatása szükséges. A kezelés klindamicin adásából áll.


Orsógiliszta fertőzés (Ascariasis)

Az ascariasist (ejtsd: aszkáriázis) az Ascaris lumbricoides nevű hengeres féreg okozza. A betegség világszerte előfordul, azonban a melegebb vidékeken, szegényes közegészségügyi viszonyok között gyakoribb, mivel nagyrészt a gyermekek nem szabályozott székletürítése tartja fenn.


Horogféreg fertőzés (bányaféreg fertőzés)

A horogféreg fertőzés az Ancylostoma duodenale vagy a Necator americanus nevű hengeresféreg okozta bélfertőzés.


Amoebiasis (amőbás fertőzés)

Az amoebiasis (amőbiázis) az Entamoaba histolytica-nak nevezett egysejtű parazita által okozott vastagbélfertőzés.


Paraziták

A legtöbb krónikus betegségben szenvedő ember az egész életét a panaszai által felállított korlátok között tölti el. Az egyik nap jobb, a másik rosszabb, a tünetek hol előjönnek, hol nem, de a betegség szüntelenül jelen van.


Trópusi betegségek

A trópusi éghajlaton előforduló betegségeket hordozó rovarok közül talán a legismertebbek a maláriát terjesztő moszkitók, az ún. Anopheles szúnyogok. A maláriaszúnyog csípése következtében az emberi szervezet vörösvérsejtjei fertőződnek. Tünetként először hirtelen hidegrázás, láz és verejtékezés jelentkezik. A maláriás rohamok általában 1-8 órán keresztül tartanak és 48 óránként ismétlődnek.


A trichinellózisról

Féreg által okozott heveny vagy félheveny fertőző betegség, amelynek okozója a Trichinella spiralis, amelynek lárvái nyers hús fogyasztásával kerülnek az ember szervezetébe.


Zoonozisok

Az ebbe a csoportba tartozó fertőző betegségek közös jellemzője, hogy kórokozóik hosszabb-rövidebb időt a véráramban, nyirokrendszerben töltenek.


10 | | | | | | | | | |