ÚJ

Sikertelen a szúnyoggal szembeni küzdelem

Dilma Rousseff brazil elnök nem csak a bizalmatlansági eljárást indító politikai ellenfeleivel szemben indított harcot, hanem a zika-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyoggal (Aedes aegypti) szemben is, amely a fél évszázaddal ezelőtti sikeres irtás után újra megtelepedett a dél-amerikai országban.


Az amerikai kormány átcsoportosítja az ebola legyőzésére szánt összegek nagy részét a zikavírus elleni küzdelemre

Az ebola vírusa elleni sikeres küzdelemből megmaradt szövetségi pénzt az amerikai elnök átcsoportosítja az egyre fenyegetőbbnek tartott zikavírus elleni küzdelemre.


A Fülöp-szigeteken alkalmaznak először tömeges védőoltást a dengueláz ellen

Elkezdődött a gyermekek tömeges beoltása a Fülöp-szigeteken hétfőn a dengueláz elleni francia vakcinával, amely nagy hatékonysággal előzi meg a gyakran halálos kimenetelű betegséget.


Baktériummal beoltott szúnyogokkal állítják meg a denguelázat és a zikalázat Vietnamban

A zikaláz és a dengueláz terjedését is meg lehet gátolni azzal az új módszerrel, amelyet Vietnamban alkalmaztak tudósok: a Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériummal oltották be a zikalázat terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok lárváit.


Féreghajtó hadjárat kezdődött Indiában

Országos féreghajtó hadjárat kezdődött szerdán Indiában: 270 millió gyermek emésztőrendszeréből próbálják kiűzni az élősködőket, vagy megelőzni, hogy a paraziták megtelepedjenek szervezetükben.


Guatemalában száznál több fertőzött van, Venezuelában súlyos szövődményekkel jár a zikaláz betegség

A guatemalai egészségügyi hatóságok százöt beteg esetében erősítették meg a zikafertőzöttséget, Venezuelában pedig több száz betegnél léptek fel súlyos szövődmények.


Ki fog pusztulni az álomkórt okozó élősködő

Szokatlan szexuális élete a halálos afrikai álomkórt okozó egysejtű parazita kipusztulásához vezethet. A Trypanosoma brucei gambiense nevű élősködő több ezer éve ivartalanul szaporodik, létrejövő egyedei genetikailag azonosak, azaz klónjai az egyetlen ősszülőnek - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói. Az ivaros szaporodás genetikai sokféleséget hoz létre és a nem kívánt mutációkat kiküszöböli, ezáltal segíti a fajok túlélését.


Bélférgek és tetvek Rómában

A római birodalom hódításai együtt jártak a bélférgek, tetvek és egyéb élősködők térnyerésével az ókori Európában - közölte régészeti bizonyítékok alapján a Cambridge-i Egyetem egyik kutatója.


Több mint 1700 csecsemő született kisfejűséggel a zika-láz sújtotta Brazíliában idén

Idén mintegy 1761 csecsemő jött világra kisfejűséggel Brazíliában, amelynek egészségügyi minisztériuma nemrég az áprilisban megjelent zika-lázzal hozta összefüggésbe a születési rendellenességek megszaporodását - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


Orsóféreg és meddőség

Fokozhatja a nők termékenységét, ha orsóféreggel fertőzöttek - állapították meg a Santa Barbara, Kaliforniai Egyetem kutatói. A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány 986 bolíviai bennszülött nő bevonásával készült.


| | 3 | | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop