Három év alatt csaknem felére csökkent a malária okozta halálesetek száma

Három év alatt csaknem a felére, 47 százalékkal csökkent a malária által okozott halálesetek száma a világban a kór ellen foganatosított hatékony intézkedéseknek köszönhetően - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


Veszélyes majommalária fertőz embereket Malajziában

Veszélyes majommalária terjed Malajziában, a fertőzés szúnyogcsípéssel kerül át a makákókról az emberre - közölték tudósok egy New Orleans-i tudományos tanácskozáson.


Szúnyogevő pók lehet az új fegyver a malária ellen

Szúnyogevő pók lehet az új fegyver a malária ellen - állapította meg egy nemzetközi kutatás.


ÁNTSZ: nem ebolás a Budapesten kórházba került nigériai diáklány

Malária gyanújával kezelik azt a nigériai diáklányt, akit kedden vittek a budapesti Szent László Kórházba - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.


Maláriás a Debrecenben rosszul lett nigériai férfi

Maláriás az a 20 éves nigériai férfi, akit magas lázzal vittek be hétfőn a mentők a debreceni Kenézy kórházba - közölte az intézmény szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.


Maláriagyanúval kezelik a Debrecenben rosszul lett nigériai férfit

Egy nigériai férfi lett rosszul hétfőn Debrecenben. Tünetei maláriára, és nem Ebola-vírusra utalnak, a férfi nem járt Nigériában, a járvány által érintett helyen - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala hétfőn az MTI-vel.


Több mint 6200 éves csontvázon találták meg egy élősködő petéjét

Több mint 6200 éves csontvázon találták meg a bilharziát okozó laposféreg petéjét Szíriában. A parazita az öntözéses földművelés kezdetének korából származik, amikor az emberek sokat gyalogoltak a meleg vízben: ez kitűnő alkalom volt a laposféreg-fertőzésre, amely ma több mint 200 ezer embert sújt - derült ki egy friss tanulmányból.


Új fegyver a malária ellen: a génmanipulált szúnyogok

Új fegyver a malária ellen: a génmanipulált szúnyogok szinte csak hímeket nemzettek abban a londoni laboratóriumban, ahol a kutatók a kísérletet végezték.


Maláriára immunis gyerekek segítik a kór elleni védőoltás kutatását

A maláriára természettől fogva immunis tanzániai gyerekek segítik a kór elleni védőoltás kutatását - derült ki egy új amerikai tanulmányból.


Megfejtették az álomkórt okozó cecelégy genomját

Tudósok nemzetközi csoportja megfejtette az álomkórt okozó cecelégy (glossina) genetikai kódját, ami reményt ad arra, hogy megfékezhető lesz a Szaharától délre fekvő térség lakosságát és állatállományát sújtó fertőző betegség.


| | | | 5 | | | | | |