Orsóférges fertőzés (ascariasis)

Az emberi megbetegedéseket okozó orsógiliszta (Ascaris lumbricoides) pontos leírása Carl Linné (1758) nevéhez fűződik. A fonalférgek közé tartozó, nagy termetű, 15-30 centiméteresre növő fehér színű féreg a földigilisztához hasonlít. Hím és nőstény alakja van, megtelepedésének helye a vékonybél.


Ostorférges fertőzés (trichuriasis)

Az ostorgiliszta vagy ostorféreg (Trichuris trichiura) felismerése szintén Carl Linné nevéhez fűződik (1771). A vastagbélben élősködő bélféreg az egész világon előfordul, de a meleg, nedves éghajlat alatt gyakoribb, és súlyosabb fertőzést okoz.


Pneumociszta fertőzés (pneumocystosis)

A pneumocisztás fertőzés kórokozója a Pneumocystis carini nevű egysejtű. Elsőként Chagas (1911) mutatta ki egy trypanosoma által okozott trópusi betegségben elhunyt beteg tüdejében. A P. carini kozmopolita egysejtű, de elsősorban újszülöttekben fordul elő.


Strongyloida fertőzés (strongyloidosis)

A strongyloidáknak körülbelül tizenhat faját ismerjük. A szám azért nem pontos, mert e férgek némelyike annyira hasonlít egymáshoz, hogy elkülönítésük igen nehéz. Az ember bélélősködője a Strongyloides stercoralis, amelyet először Bavay írt le (1876), és kortársa, Normand igazolta, hogy ez a fonalféreg emberi betegséget is okozó parazita. Az állatnak magyar neve nincs, előfordulása a trópusi és szubtrópusi területeken jellemző.


Trichina (borsóka) fertőzés (trichinellosis)

A trichinás fertőzés okozója a Trichinella spiralis nevű fonalféreg, amelyet Owen (1935) ismert fel.


Trichomonasos fertőzés (trichomoniasis)

A Trichomonas vaginalis egysejtű kórokozó leírása Donné (1837) nevéhez fűződik. Klinikai jelentőségére Hoehne (1916) hívta fel a figyelmet. Amint erre a neve is utal, az egysejtű a húgy-ivarszerveket betegíti meg, az általa okozott fertőzés a nemi betegségek közé tartozik.


Tömlőférgesség (echinococcosis, Echinococcus)

A tömlőférgességet voltaképpen három galandféregfaj: az Echinococcus granulosus, az E. multilocularis és az E. vogeli okozza. E férgeket tömlőférgeknek nevezik, felfedezőik - sorrendben -: Batsch (1786), Leuckart (1863), valamint Rausch és Bernstein (1972). A betegség a zoonózisok csoportjába tartozik, állatról emberre terjed.


Toxoplazma fertőzés (toxoplasmosis)

A betegség kórokozója a Toxoplasma gondii nevű egysejtű. Nicolle és Manceaux mutatta ki 1908-ban egy északafrikai rágcsáló, a fésűs patkány (Ctenodactylus gondü) szervezetében.


Macskák és karambol

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a toxoplazmózis fokozza a közlekedési balesetek gyakoriságát, ugyanis a Toxoplasma gondii-vel fertőzött egyének között 2-3-szor gyakoribb a baleset, mint az egészségesek körében.


Malária

A malária a vörösvértestek fertőzése, melyet a Plasmodium nevű egysejtű okoz. A malária terjedése létrejöhet egy fertőzött Anopheles szúnyog nőstényének csípése után, fertőzött vér átömlesztését követően, vagy beteg egyén által használt tűvel adott injekció útján. Emberben négy parazitafaj okozhat maláriát: a Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium falciparum és a Plasmodium malariae.


| | | | | | | | 9 | |