A kullancsok által terjesztett betegségekről

A kullancsok terjeszthetnek olyan vírusokat, amelyek az úgynevezett járványos agyvelőgyulladást okozzák. Nem minden kullancs terjeszt vírust, de ha igen, akkor a fogékony szervezetben elszaporodva súlyos betegséget okozhat.

| Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, Cs.

A betegség első fázisa kb. egy héttel a kullancscsípést követően kezdődik influenzaszerű tünetekkel. ez el is maradhat, szerencsés esetben viszont ezzel a fertőzés be is fejeződik és csak utólagos szerológiai vizsgálatok utalnak a betegség lezajlására.

Kettő-négy héttel a csípést követően (átlagosan 21 nap múlva) léphet fel a lényegesen súlyosabb második fázis. A vírusok az agyat támadják meg, ott gyulladást idéznek elő és károsítják az agy- és idegsejteket. Magas láz, erős fejfájás, szédülés vezeti be a tüneteket, majd kezelés nélkül a beteg eszméletlenné válhat. A vírus ideiglenes vagy tartós vállövi bénulást is okozhat. Minden 100-120 esetből egy halállal végződik.

Hatékony védelemmel rendelkezünk azonban, ami megvéd ez ellen a betegség ellen. Az FSME immun inject aktív védőoltás oltási sorozatból áll. Az alapimmunizáláshoz három oltás szükséges. Az első oltást a kullancsszezon kezdetén kell beadni, legjobb az oltási sorozatot a kora tavaszi hónapokban elkezdeni. a második részoltást 1-2 hónappal ez első után adjuk, melegebb évszakban kezdett oltási sorozat esetén célszerű a második oltást hamarabb, 14 nappal az első után beadni a védettség gyorsabb elérése érdekében. A második oltás beadását követően már mintegy 95 százalékos védettséggel rendelkezünk. A harmadik oltás beadásának időpontja 9-12 hónappal a második oltást követően. Teljes védelmet biztosít. Ezzel az alapimmunizálást befejeztük. Emlékeztető oltásokat a gyártó cég ajánlása szerint 3 évenként célszerű adni. Kinek ajánlott a védőoltás?

Mindazoknak, akik sokat tartózkodnak szabadban és fertőzött területeken élnek. Magyarországon Sopron környéke, az egész Kisalföld, Zala megye területe, a Balaton környéke és a budai hegyek számítanak a legfertőzöttebbeknek ebből a szempontból, de gyakorlatilag az egész ország területén ki vagyunk téve a veszélynek, hogy vírussal fertőzött kullancs csíp meg bennünket.

Ha fertőzött területen kullancs csípett meg bennünket és aktív védőoltást nem kaptunk, lehetőség van úgynevezett postexpoziciós oltás beadására is, ami tulajdonképpen kész ellenanyagokat jutat be a szervezetbe, így előzi meg a betegség kialakulását. FSME bulin az oltóanyag neve, egy adagot kell beadni. Mind az aktív, mind a passzív immunizálás háziorvos által elvégezhető, ő írja fel receptre, majd adja be az oltóanyagot. Kérdéses esetekben infektológus szakorvoshoz forduljunk (infectologia =fertőző betegségek), aki készséggel ad tanácsot és az oltást is elvégzi.

Hogyan előzhetjük meg a kullancscsípést?

Elterjedt az a nézet, hogy a kullancsok a fákon élnek, onnan leesve fúródnak bőrünkbe. Ez így nem egészen igaz. A kullancsok főként a fűben és az alacsonyabb bokrokon találhatók, a fűszálak és a levelek fonákján függnek, ezért nem is látjuk őket. Ha az ember a fűben vagy a bokrok között járva végigsúrolja az ilyen fűszálat vagy levelet, a kullancs szőrös lábai beleakadnak a láb, esetenként a kar fedetlen bőrébe. Onnan másznak észrevétlenül melegebb helyekre, így a térdhajlatba, hónaljba, ahol befúródnak a bőrbe.Mi a teendő, ha bőrünkbe fúródva kullancsot veszünk észre?

Amint észrevesszük, a lehető leggyorsabban el kell távolítani. Régebben úgy tartották, hogy a befúródott kullancsot valamilyen zsiradékkal bekenve az megfullad, majd kilökődik a bőrből. Ne tegyünk így, mert a kórokozók főként a kullancs bélcsatornájában találhatók és az állat haláltusája közben vírusait belénk olthatja. A helyes megoldás az, hogy csipesszel megfogva, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk szét, egyenesen, forgatás nélkül kihúzzuk. Ha bennszakad a kullancs feje, ne ijedjünk meg, mint említettem a kórokozók java része a bélrendszerben tartózkodik, így minimálisra csökken a fertőzés veszélye.

A bennszakadt fejet a szervezet úgy is kilöki magából. A kullancsok nemcsak a bőrbe fúródhatnak, ahol könnyen észrevesszük őket, hanem a hajas fejbőrbe is. Itt vagy egyáltalán nem vesszük észre, vagy ami gyakoribb, fésülködés közben kifésüljük egyben, vagy ha már befúródott, akkor a potrohát szakítva le. Sokan nem is emlékeznek a betegek közül kullancs-csípésre. Ők hasonló módon fertőződhetnek.

A kullancscsipesz ma már könnyen beszerezhető, de szükség esetén megteszi egy "bicska" is

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védőoltás fontosságát, a megelőzés szemléletét. Ha egy betegség ellen hatékony védőoltással rendelkezünk, ne sajnáljunk ennyit megtenni egészségünk érdekében .

| kullancs, járványos, agyvelőgyulladás, alapimmunizálás, emlékeztető, oltás, védőoltás, postexpoziciós, oltás
2002-07-18 12:36:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop