ÚJ

Herpeszvírus-fertőzés: ki kapta kitől?

Azok a páciensek, akik régóta egy partnerrel élnek, és frissen észlelt genitális (a nemi szerveket érintő) herpeszvírus-fertőzéssel jelentkeznek, gyakran teszik fel a kérdést: „Megcsal a párom?” Sokszor olvassák valahol az interneten, hogy a tünetek az új fertőződés után 2-10 nappal alakulnak ki, és TUDJÁK, hogy nekik nem volt hasonló tünetük ezelőtt, így csakis új megbetegedésről lehet szó!


Egyre több a szexuális úton terjedő betegség

Nemcsak a nemi betegek, hanem a nemi betegségek száma is növekszik: mára hatszor annyi vírus, baktérium és gomba okoz fertőzést, mint néhány évtizede – hívja fel a figyelmet Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára.


A HPV-oltás jelentősen csökkentette a fertőzések számát

A rákos megbetegedéseket is okozó humán papillomavírus elleni védőoltás nagy mértékben, 56 százalékkal csökkentette a lányok fertőzéseinek számát az Egyesült Államokban.


A szexuális úton átadható parazita még veszélyesebb, ha vírussal fertőzött

Egy különösen gyakori, szexuális úton átadható parazita még veszélyesebbé válik, amikor maga is vírussal fertőződik, noha benne nem tesz kárt a vírus - állapították meg amerikai kutatók.


Tanulmány: a HPV-vakcina biztonságos, de átmenetileg növelhet egyes kockázatokat

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina alapvetően biztonságos, de emelheti az ájulás és a bőrfertőzések kockázatát röviddel az oltás után - állapították meg a Kaiser Permanente amerikai magán-egészségbiztosító kutatói tanulmányukban, amelynek elkészítését a vakcinát gyártó Merck gyógyszercég támogatta.


CDC: egyetlen gonorrhoea elleni szer maradt rutinhasználatra

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC szakemberei arra figyelmeztetik az orvosokat, hogy hagyjanak fel egy bizonyos antibiotikum alkalmazásával a gonorrhoeás - tripper, kankó - páciensek kezelésénél, mert egyre több jele van a baktérium növekvő rezisztenciájának.


A szifilisz kórokozójának ősi DNS-t mutatták ki újszülöttek csontjaiból

A szifilisz kórorozója, a Treponema pallidum pallidum spirochaeta-baktérium DNS-ét sikerült izolálni 16-17. századi újszülöttek csontjaiból.


Jóval gyakoribb a férfiaknál a szájüregi HPV-fertőzés

A szájüregi humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség jóval gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, ami növelheti a fej és nyak tumorainak kockázatát az előbbieknél - állapították meg amerikai kutatók.


Tünetek nélkül is fertőzhet a genitális herpesz

Akkor is átadhatja valaki a genitális herpeszt, ha nem tapasztal magán tüneteket - állapították meg kedden közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.


A férfiak felének lehet HPV-fertőzése

Az átlagnépességben a férfiak fele fertőzött lehet a humán papillomavírussal (HPV), amely szemölcsöket okozhat, de kapcsolatba hozható a méhnyakrák és más típusú tumorok kialakulásával is - közölték hétfőn eredményeiket amerikai kutatók.


| 2 | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop