Folytatódik a hódmezővásárhelyi lányok HPV-oltása

Az ötödik osztályos leányok védőoltásával folytatódik az Egészséges Vásárhely Program (EVP) méhnyakrák elleni programja; a diákok a korábbi évekhez hasonlóan ingyenesen kapják meg a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcinát - tájékoztatta Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense az MTI-t.


Jóval gyakoribb a férfiaknál a szájüregi HPV-fertőzés

A szájüregi humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség jóval gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, ami növelheti a fej és nyak tumorainak kockázatát az előbbieknél - állapították meg amerikai kutatók.


Tünetek nélkül is fertőzhet a genitális herpesz

Akkor is átadhatja valaki a genitális herpeszt, ha nem tapasztal magán tüneteket - állapították meg kedden közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.


A férfiak felének lehet HPV-fertőzése

Az átlagnépességben a férfiak fele fertőzött lehet a humán papillomavírussal (HPV), amely szemölcsöket okozhat, de kapcsolatba hozható a méhnyakrák és más típusú tumorok kialakulásával is - közölték hétfőn eredményeiket amerikai kutatók.


A sürgősségi fogamzásgátlás hatással lehet a nemi úton terjedő betegségek terjedésére

Az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés nem csökkentette a kamaszkori terhességek számát Nagy-Britanniában, és valószínűleg összefüggésben van a nemi úton terjedő betegségek terjedésének növekedésével is - figyelmeztettek szakemberek.


Nemi úton terjedő betegségek bármely életkorban

Amerikai kutatók a 40 év feletti férfiak adatait vizsgálták meg, és megállapították, hogy azok körében, akik merevedési zavar elleni tablettákat, például Viagrát szedtek, nagyobb volt a nemi úton terjedő betegségek aránya, mint azoknál, akik nem éltek potencianövelőkkel.


A swinger partik látogatóinál nagyobb a szexuális betegségek kockázata, mint a prostituáltaknál

A swingerek, azaz a heteroszexuális, rendszeresen szervezett csoportszexpartikon részt vevő, egymás közt partnert cserélő párok körében holland kutatók a szexuális úton átadható betegségek nagyobb arányát állapították meg, mint prostituáltaknál.


Kampányszerelem következményekkel

Létezik-e egyetlen napra korlátozódó szerelem? Már a kérdésfeltevés ellen is tiltakozna Szent Valentin, akinek Bálintra magyarosított neve napját nevezték ki a szerelem ünnepévé. Hogy kinek jutott eszébe a messzi tengerentúlon? Valószínűleg nem a szerelmeseknek, sokkal inkább azoknak az érzelmi kufároknak, akik remek üzleti alkalomnak tekintik a már hagyománnyá lett jeles napot. Ilyenkor már jó előre sulykolják a reklámok, hogy kötelező az ajándékozás, figyelemfelkeltő piros szívek, giccses feliratú léggömbök, desszertek, virágok dukálnak meglepetésként, szerelmi zálogként a pároknak. A Valentin-nap persze gyorsan múlik, csakúgy, mint a többi import ünnep.


A nemi úton terjedő betegségek minden negyedik tinédzserlányt érintenek

Egy felmérés szerint a 14-19 éves lányok vizsgálata során a páciensek 24 %-ánál mutatható ki legalább egy az öt leggyakoribb nemi betegség közül. Azonban sokkal több aggodalomra ad okot, hogy ezek a betegségek nem sokkal azután már megjelennek, hogy a fiatalok megkezdik nemi életüket.


HPV oltás fiúknak?

Az USA gyógyszerügyi hatósága arról tárgyal, hogy javasolják-e a Gardasil oltást fiatal fiúknak.


| | 3 | | | | | |