E-mail a nemibetegségek megelőzésére

Négy évvel az inSPOT.org elindulása után több mint ötvenezer levelet küldtek már ezen az oldalon keresztül. Az inSPOT.org olyan oldal, ahol a szexuális úton terjedő betegséggel megfertőzött egyének e-mailben tudathatják partnereikkel betegségüket.


HPV-oltás férfiaknak is

A nőknél a méhnyakrák megelőzésére szolgáló oltóanyagról kiderült, hogy férfiaknál alkalmas a nemi szerveken kialakuló szemölcs megelőzésére is. A fertőzés nemi úton terjed, kényelmetlen és kellemetlen, de nem életveszélyes betegség, mégis, a gyártó még az idén beadja törzskönyvezésre férfiak számára is az oltóanyagot.


A nemibetegségek megelőzése videotájékoztatóval

A szexuális úton terjedő, más néven nemi betegségek (sexually transmitted disease - STD) megelőzése fontos népegészségügyi cél. Az esetszámot csökkentő olyan egyszerű, gyakorlatias beavatkozásokra van szükség, melyeket könnyen és olcsón lehet széles körben alkalmazni.


Szex és New York

A New York-i felnőttek több mint egynegyede – 26 százalék szemben a országos átlag 19 százalékával – herpes simplex 2 vírussal fertőzött, jelentette be a város egészségügyi osztálya. A szakembereket aggasztja ez az állapot, mert megkönnyíti a HIV-fertőzést, és újszülötteket is érinthet.


Elmulasztott lehetőségek a chlamydia szűrésére

A chlamydia (Chlamydia trachomatis) okozta fertőzés a legelterjedtebb, gyógyítható, nemi úton terjedő betegség. Sokszor semmilyen tünet nem utal a jelenlétére. A tünetmentes fertőzés azonban maradandó károsodásokat okozhat – a chlamydia fertőzés a női meddőség egyik lehetséges előidézője. A 25 évnél fiatalabb, szexuálisan aktív nők körében tízből egy személy fertőződik chlamydiával.


Kevesen oltatják be magukat HPV ellen

A méhnyakrák hatásos ellenszere a HPV elleni oltás, mégis, csak kevés nő élt ezzel a lehetőséggel Az FDA, az Egyesült Államok gyógyszer- és élelmiszerügyi hivatala 2006 júniusában törzskönyvezte a Gardasilt 9-26 éves nők számára védőoltásként. Mindezidáig azonban ebben a korcsoportban a nők mindössze 10 százaléka kapta meg az oltást.


Terjednek a nemibetegségek az USA-ban

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala évente jelentést ad ki a nemi úton terjedő bakteriális fertőzésekről, ide tartozik a chlamydia, a gonorrhea és a szifilisz. Az idén több mint 1 millió chlamydia fertőzést regisztráltak, sajnálatos csúcsot döntve ezzel.


A spermicid készítmények fokozzák a HPV-fertőzés kockázatát

Egy a közelmúltban végzett vizsgálat eredményei szerint a vény nélkül kapható spermaölő (spermicid) szerek – legalábbis állatkísérleteknél – megkönnyítik a HPV (humán papillomavírus) fertőzést.


Eredménytelen a genitális herpesz elleni oltóanyag kutatása

Amerikai szakemberek szerint elsősorban a pénzhiány az oka, hogy csak igen lassan haladnak a genitális herpesz elleni védőoltás kísérletei.


Feltérképezték egy nemi úton terjedő betegség kórokozójának génkészletét

Amerikai és brit tudósoknak sikerült megfejteniük az évente több millió nemi úton terjedő fertőzést okozó élősködő, a Trichomonas vaginalis genetikai kódját. A fájdalmas nemi úton terjedő betegséget, a trichomoniasist okozó Trichomonas vaginalis genomjának megfejtése a szakemberek szerint közelebb visz a jobb kezelési módokhoz mind férfiak, mind nők esetében.


| | | 4 | | | | |