ÚJ

Veszélyes chlamydia-törzs terjed az Egyesült Államokban

Elsősorban a meleg és biszexuális férfiak körében terjed lassan, de biztosan egy veszélyes chlamydia-törzs, ami növeli a HIV-fertőzés kockázatát.


Sikeres a Chlamydia-szűrő program Angliában

A Chlamydia a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, sokszor teljesen tünetmentes, de meddőséget okozhat. A 78 ezer 25 év alatti fiatal között 8 ezernek volt pozitív az eredménye. 2003-ban nagyszabású Chlamydia-szűrő programot indítottak el Angliában, amelynek során több mint 78 ezer fiatalt vizsgáltak. Az egészségügyi miniszter szerint a szűrést hamarosan kiterjesztik Nagy-Britannia többi részére is.


Shakespeare valószínűleg vérbajos volt

Nagyon valószínű, hogy Shakespeare szifiliszben szenvedett. Dr. J. Ross, bostoni orvos szerint szerint a drámaíró és költő meglehetősen sokat tudott erről a betegségről.


Chlamydia - a „divatos” betegség

Mindig vannak olyan betegségek, amelyek valamilyen oknál fogva a figyelem középpontjába kerülnek, mondhatni, divatossá válnak. Ilyen volt a candidiasis, aminek a helyét, úgy tűnik, a Chlamydiasis vette át. Mostanság ettől rettegünk. Nézzük, jogosak-e túlzott aggodalmaink…


Chlamydia-fertőzés a fiatalok körében

Nagy-Britanniában 1995 és 2003 között a chlamydia fertőzéses esetek száma közel megháromszorozódott, ezért országos szűrőprogramot hirdettek meg.


A Chlamydia a férfiaknál is meddőséget okozhat

A chlamydia a Human Reproduction című folyóiratban megjelent svéd tanulmány szerint nem csak a nőknél, a férfiaknál is meddőséget okozhat. A svéd Unrea University kutatói szerint egy pár termékenysége 30%-kal csökken, ha a férfi chlamydia fertőzött.


Rettegett vírus: a humán papillomavírus (HPV) és a méhnyakrák

A nők jó része szerencsére ma már rendszeresen jár nőgyógyászati szűrésre. Ám többen is szomorúan veszik kézhez a nyugtalanító leletet - P3-as vagy P4-es lett az eredmény. Erre elkezdődik mindenféle kúp-, tabletta-, öblítő- és egyéb kúra, s szorongva várják a következő kontroll eredményét. Van, akinél sajnos többszöri ellenőrzés után végül műtétre kerül a sor, mert félő, hogy később komolyabb baj lehet belőle.


Szexuálisan átvihető fertőzések

A második világháború után néhány évvel úgy tűnt, hogy a klasszikus nemi betegségek (szifilisz, gonorrhoea) a Magyarországon is bevezetett penicillinkezelésnek, a fertőzött személyek felkutatásának, gondozásának köszönhetően nem jelentenek különösebb problémát.


Trichomoniázis

A trichomoniázis a hüvely vagy a húgycső megbetegedésével járó, nemi úton terjedő betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. A Trichomonas vaginalis megfertőzheti mind a nők, mind a férfiak húgy-ivarszerveit, a tünetek azonban főleg nőknél jelentkeznek. A nők 20%-a átesik ilyen jellegű fertőzésen termékenységi korában.


Szifilisz

A szifilisz (luesz, vérbaj) a Treponema pallidum nevű baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség. A Treponema pallidum a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján, esetleg a bőrön keresztül hatol be a szervezetbe. Órák alatt eléri a legközelebbi nyirokcsomókat, majd innen a vérkeringés útján szétszóródik a szervezetben. Terhesség alatt megfertőzheti a magzatot,¤ veleszületett rendellenességeket és egyéb elváltozásokat okozva.


| | | 4 |

Web Design & Development Prowebshop