Ígéretesnek mutatkozik a HPV elleni védőoltás

2003-ban 12 200 amerikai nőt diagnosztizáltak méhnyakrákkal, és a betegség 4100 halálos áldozattal járt. Világszerte évente 500 ezer beteget tartanak nyilván, és 300 ezren meghalnak.


Chlamydia-fertőzés a fiatalok körében

Nagy-Britanniában 1995 és 2003 között a chlamydia fertőzéses esetek száma közel megháromszorozódott, ezért országos szűrőprogramot hirdettek meg.


A Chlamydia a férfiaknál is meddőséget okozhat

A chlamydia a Human Reproduction című folyóiratban megjelent svéd tanulmány szerint nem csak a nőknél, a férfiaknál is meddőséget okozhat. A svéd Unrea University kutatói szerint egy pár termékenysége 30%-kal csökken, ha a férfi chlamydia fertőzött.


Rettegett vírus: a humán papillomavírus (HPV) és a méhnyakrák

A nők jó része szerencsére ma már rendszeresen jár nőgyógyászati szűrésre. Ám többen is szomorúan veszik kézhez a nyugtalanító leletet - P3-as vagy P4-es lett az eredmény. Erre elkezdődik mindenféle kúp-, tabletta-, öblítő- és egyéb kúra, s szorongva várják a következő kontroll eredményét. Van, akinél sajnos többszöri ellenőrzés után végül műtétre kerül a sor, mert félő, hogy később komolyabb baj lehet belőle.


Fékezi a herpesz terjedését egy új gyógyszer

A seattle-i Fred Hutchinson rákkutató központ és a University of Washington közös kutatásának eredményeképpen a tudósok kijelentették, hogy a genitális herpeszvírussal fertőzöttek egy tabletta naponkénti beszedésével megakadályozhatják, hogy a betegség partnerükre is átterjedjen.


Szerelmi kórság: lebecsült nemi betegségek

Már őseink tudták, hogy a szerelem nemcsak öröm forrása lehet, hanem szenvedésé is. Manapság legtöbbet az AIDS-ről beszélnek, s csak kevesen tájékozottak arról, hogy a régről ismert, sőt néha kihaltnak hitt nemi betegségek újra terjedőben vannak. A klasszikus és az új keletű szerelmi ajándékok témája pedig most aktuálisabb, mint valaha...


Egyre több a nemi úton terjedő betegség - A szexturizmus és keserű következményei

Az orvosok felhívják az üdülni indulók figyelmét a nemi úton terjedő betegségek egyre riasztóbb számára. Az elmúlt néhány évben drámai módon elszaporodott a szexuális érintkezés útján terjedő betegségek előfordulása, a szifiliszé például 1993 és 2002 között 338 százalékkal nőtt.


Szexuálisan átvihető fertőzések

A második világháború után néhány évvel úgy tűnt, hogy a klasszikus nemi betegségek (szifilisz, gonorrhoea) a Magyarországon is bevezetett penicillinkezelésnek, a fertőzött személyek felkutatásának, gondozásának köszönhetően nem jelentenek különösebb problémát.


Trichomoniázis

A trichomoniázis a hüvely vagy a húgycső megbetegedésével járó, nemi úton terjedő betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. A Trichomonas vaginalis megfertőzheti mind a nők, mind a férfiak húgy-ivarszerveit, a tünetek azonban főleg nőknél jelentkeznek. A nők 20%-a átesik ilyen jellegű fertőzésen termékenységi korában.


Szifilisz

A szifilisz (luesz, vérbaj) a Treponema pallidum nevű baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség. A Treponema pallidum a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján, esetleg a bőrön keresztül hatol be a szervezetbe. Órák alatt eléri a legközelebbi nyirokcsomókat, majd innen a vérkeringés útján szétszóródik a szervezetben. Terhesség alatt megfertőzheti a magzatot,¤ veleszületett rendellenességeket és egyéb elváltozásokat okozva.


| | | | | 6 | | |