Szifilisz

A szifilisz (luesz, vérbaj) a Treponema pallidum nevű baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség. A Treponema pallidum a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján, esetleg a bőrön keresztül hatol be a szervezetbe. Órák alatt eléri a legközelebbi nyirokcsomókat, majd innen a vérkeringés útján szétszóródik a szervezetben. Terhesség alatt megfertőzheti a magzatot,¤ veleszületett rendellenességeket és egyéb elváltozásokat okozva.


Nemi szervek herpesze (herpesz genitális)

A herpesz genitális a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpesz szimplex vírus okoz.


Húgycsőgyulladás, méhnyakgyulladás

A nem gonococcus eredetű uretritisz és chlamydia által okozott cervicitisz nemi úton terjedő betegségek, melyeket általában a Chlamydia trachomatis vagy (férfiaknál) Ureaplasma urealyticum, olykor pedig Trichomonas vaginalis vagy herpesz szimplex vírus okoz.


Nemi szervek Candida fertőzése

A nemi szervek kandidiázisa (genitális kandidiázis) a hüvely vagy a hímvessző gyakran penésznek nevezett gombás fertőzése, melyet a Candida albicans nevű gombafaj okoz.


Az óvszer csak a nőket óvja!

A 2-es típusú herpeszvírus a leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó az Egyesült Államokban. Ennek ellenére korábban nem végeztek vizsgálatokat az óvszer fertőzésterjedés elleni hatásáról.


Mintavétel: csináld magad!

A nemi úton terjedő fertőzések egy része egyszerűen és eredményesen kezelhető, de felismerését sokszor gátolja, hogy csekély tünettel jár.


Körülmetélés és a szexuálisan terjedő betegségek

Sok vita volt a körülmetélés orvosi hatásairól: klasszikus példa, hogy a körülmetélt férfiak partnerei között kevesebb méhnyakrák alakult ki.


A nemi úton terjedő betegség pszichológiai aspektusa

A Clamydia trachomatis egy nemi úton terjedő kórokozó, a női nemi szervek egyik leggyakoribb betegségokozója.


Tombol a szexuális forradalom Kínában

SANGHAJ. Nem is olyan régen még a jó kínai polgár számára a szex azt jelentette, hogy hanyattfekszik, és Maóra gondol.


A szexuálisan aktív tinédzser lányok egyharmadánál kimutatható a Chlamydia

A Chlamydia - ez a szexuális érintkezés útján terjedő, felnőtt nőket érintő komoly betegség - egyre korábban és egyre gyakrabban jelentkezik fiatal lányok körében is.


| | | | | | 7 | |