Egyre több STD-eset a homoszexuális férfiak körében

A nemi úton terjedő betegségek (STD) előfordulása a homoszexuális férfiak körében egyre magasabb, derül ki egy King megyei (Washington) felmérésből.


Emelkedik a szexuális úton terjedő betegségek száma

LONDON - London egyik névtelen mellékutcájában az orvosok a szexuális úton terjedő betegségeknek Nyugat-Európában az egyik legtömegesebb előfordulásával küzdenek.


Kérdezz-felelek: Chlamydia - a tények

Dr. Kathleen E. Toomey, a georgiai Division of Public Health igazgatója és dr. Helen Gayle, a National Center for HIV, STD and TB Prevention igazgatója beszélgetnek a Chlamydiáról.


Nemi bánatok

­ Manapság az emberek ha nemibetegségről hallanak szinte azonnal az AIDS-re gondolnak, pedig a klasszikus nemibetegségek sem tűntek el nyomtalanul.


Tudósok a szifilisz-baktérium génkódjának nyomában

A kutatók megfejtették a szifiliszt okozó baktérium komplett génkódját, ez megkönnyítheti, hogy vakcinát fejlesszenek ki a betegség ellen, és talán azt a célt is elérik, hogy az Egyesült Államokban nem lesz több szifiliszes beteg.


Több Chlamydia-szűrést a fiatal nők körében - tanácsolják a szakemberek

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány szerint tíz 17-25 éves nő közül egynek nemi úton történő megbetegedése, Chlamydia-fertőzése van.


Ki vizsgálja az örömlányokat?

A prostituáltak egészségügyi ellátását, szűrését nem lehet hivatali rendeletekkel megoldani - vallják a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet Józsefvárosi Tanácsadó Szolgálatának munkatársai, akik szerint az Egészségügyi Minisztérium hármas főosztálya lehetetlenné akarja tenni működésüket. A józsefvárosi tanácsadó szolgálat három éve kezdte munkáját, a prostituáltak (és mások) anonim és ingyenes AIDS-szűrése mellett a különböző nemi úton terjedő betegségeket - szifilisz, hepatitis B, C - is szűrik. Tudomásunk szerint ma a fővárosban a Karolina úti intézmény mellett egyedül itt van lehetőség a névtelen AIDS-szűrésre. A szolgálat munkatársai ennek ellenére úgy érzik, az egészségügyi vezetés módszeresen próbálja ellehetetleníteni munkájukat, többek között azzal, hogy április óta nem kapták meg bérüket.Különösen nehéz helyzetben vannak a roma szociális munkások, akiknek ez az egyetlen bevételük. A tanácsadó szakemberei úgy vélik, az aknamunka mögött anyagi féltékenység áll: "meg nem erősített számítások" szerint egy prostituált egészségügyi ellátása évente hatszáz dollár hasznot hoz. A törvénytervezetben ugyanis szó van arról, hogy a havonta kötelező szűrésért ötezer-hétezer forintot kellene fizetni. Ez tízezer prostituálttal számolva több milliárd forint bevételt hozna, persze abban az esetben, ha lenne, aki kifizetné ezt a pénzt. De a kérdéssel foglalkozó szakemberek tudják, hogy erre meglehetősen kevés a remény. A minisztérium szándéka szerint a prostituáltakat a jövőben a bőr- és nemibeteg-gondozó hálózatba irányítanák, a tanácsadó szolgálat egyetlen orvossal működne, az utcai szociális munkásokat elbocsátanák. A józsefvárosi intézmény tevékenysége a továbbiakban kizárólag a tanácsadásra korlátozódna.A tanácsadó vezetője veszélyesnek ítéli meg ezt a törekvést, főképpen azért, mert az érintetteknek nincs tb-kártyájuk, ezért sokszor egyedül a józsefvárosi szolgálattól kaphatnak orvosi segítséget. A prostituáltakat pedig nemcsak szűrni, hanem gyógyítani is kell, ennek legfontosabb feltétele pedig az, hogy együttműködjenek a szakemberekkel. Ezt azonban nem rendeletekkel, hanem alapos szociális munkával lehet biztosítani, tette hozzá. Az egészségügyi tárca politikai államtitkára, az AIDS-bizottság elnöke, Pusztai Erzsébet lapunknak elmondta, a kifizetések kizárólag technikai akadályok miatt maradtak el, mert elhúzódtak az új szerződéskötések. A józsefvárosi tanácsadó szolgálat további felvetéseit illetően kijelentette: a feleknek az ügyben számos félreértést kell személyesen és mielőbb tisztázniuk.


Kampány a silány óvszerek ellen

Rendteremtést kezdeményeznek a higiénével foglalkozó egészségügyi szakemberek és a Kínai Nemiségi Társaság (CSS) a hatalmas országban egyre szaporodó szexboltok ügyében. Az Anhui tartomány fővárosában, Hofeiben tartott tanácskozáson elhangzott, hogy immár nem csupán a nagyobb városokban, hanem a kis vidéki településeken is működnek szexshopok, nincs semmiféle szabályozás, termékellenőrzés. Kína, amely 1,2 milliárdos lakosságával a világ legnagyobb piaca, már csak a hatékony népességszabályozási, születés-ellenőrzési politika miatt sem engedheti meg magának, hogy esetleg rossz minőségű termékekkel félrevezessék a lakosságot - hangzott el a szabályozás szükségességének indokaként. Javaslatként az fogalmazódott meg, hogy az üzleti haszonra törekvő boltokkal konkurálva egészségügyi intézményekben, kórházakban alakítsanak ki üzlethelyiségeket, ahol a fogamzásgátlással kapcsolatos termékeket, így óvszert és fogamzásgátló tablettákat áruljanak, orvosi ellenőrzés mellett. Kínában tavaly másfél milliárd óvszert vásároltak, a világfogyasztásnak közel tíz százalékát. Ám ez a mennyiség Kína lakosságát számításba véve egyelőre nagyon alacsony, a szociológusok és pszichológusok szerint a párok mindössze négy-öt százaléka él rendszeresen a fogamzásgátlásnak ezzel a formájával. A nagyvárosokban, mint Sanghaj, Kanton avagy Peking, az óvszerhasználat még csak 12 százalék körüli, ami messze elmarad a fejlett országokétól. Pedig a szigorú születésszabályozási politikát képviselő kormányzat - a városokban házaspáronként egy, vidéken két gyerek az elfogadott - ingyen kínálja a pároknak az óvszert, s a szexboltokban kapható (állítólag) jobb minőségű óvszer ára egy és tíz jüan (0,12-1,2 dollár) között mozog. Az ezzel foglalkozó állami bizottság tavaly 1,2 millió óvszert kínált ingyenesen, s ezt a rendszert hosszabb távon kívánják fenntartani. Kínai egészségügyi körökben hangsúlyozzák az ingyenes óvszerjuttatás fontosságát az AIDS-megelőzés szempontjából is. A China Daily angol nyelvű napilap kínai egészségügyi szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy az utóbbi években jelentősen megszaporodtak az AIDS-esetek, immár nagyjából háromszázezerre tehető a betegek száma. Az ENSZ illetékes bizottsága attól tart, hogy 2000-re akár egymillió HIV-fertőzött lehet Kínában.


A szifilisz immár nyitott könyve

A szifilisznek, ennek a régóta ismert veszedelmes betegségnek a kórokozóját hagyományos módszerekkel nagyon nehéz volt vizsgálni. Tavaly nyáron amerikai kutatók bejelentették, hogy leolvasták a baktérium teljes genetikai programját. Így a modern genetikai kutatások eredményeképpen végre lehetőséget kapunk a betegség titkainak megfejtésére, és reméljük, legyőzésére is.


Bőr- és nemibetegségek

A klasszikus járványtan ide sorolja a bőr ragályos betegségeit, valamint a nemi betegségeket. A betegség járványtani szempontból két alcsoportba sorolhatók:


| | | | | | | 8 |