Hirdetés

Az ENSZ csillapítani igyekszik a madárinfluenza bejelentés keltette riadalmat

Az ENSZ New York-i székházában egy sajtóértekezleten hangzott el az a bizonyos 150 millió áldozat, amikor dr. David Nabarro, a WHO koordinátora a madárinfluenza lehetséges áldozatainak számáról beszélt.

madárinfluenza, H5N1 |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A WHO most megkísérli helyreigazítani az elhangzottakat. A szóvivő bár azt nem jelentette ki, hogy a 150 milliós előrejelzés helytelen, sem azt, hogy nem elképzelhető, azt mondta, a WHO szerint legfeljebb 7,4 millió áldozatról beszélni helytállóbb előrejelzés.
A tudósok számtalan előrejelzéssel kísérleteztek már, melyeknek során a 2 milliótól a 360 millióig terjedt az áldozatok lehetséges száma. Tavaly 100 milliót említett az WHO ázsiai és csendes-óceáni térségekkel foglalkozó hivatalnoka, és Nabarro bejelentéséig az volt a legmagasabb szám.

– Nem tudjuk a járvány kitöréséig megjósolni, milyen mértékben lesz halálos – mondja Dick Thompson, a WHO influenza-ügyekkel foglalkozó szóvivője. – Addig bármilyen számot lehet mondani, de a WHO-t a továbbiakban nem lehet belerángatni jóslásokba.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy lesz járvány, ha létrejön az új emberről emberre is terjedő vírustörzs. Még az sem tudni azonban, hogy a most Ázsiában terjedő H5N1 madárinfluenza-vírus lesz-e az eredete az új járványnak.

A járvány súlyosságát két, ma még ismeretlen tényező fogja meghatározni. Az egyik a támadási ráta, a megfertőzött populáció aránya, a másik a halálozási ráta, a betegek közül a meghaltak aránya.

Az általános influenzavírus támadási rátája 5-20 százalék, halálozási rátája kisebb, mint 1 százalék. A WHO szerint influenzában évente mintegy 250-500 ezren halnak meg.

A 20. században bekövetkezett három nagy járványból ítélve az influenza a lakosság 25-35 százalékát fogja megtámadni. A legrosszabb halálozási arányszám az 1918-as spanyolnáthának nevezett járvány idején volt, a betegek 2,6 százaléka halt meg, összesen mintegy 40 millió ember. A másik kettő enyhébb lefolyású volt, az 1957-es járvány 2 millió áldozatot szedett, míg az 1968-as 1 milliót.

A WHO legújabb jelentése szerint a madárinfluenza-járvány áldoztainak várható száma 2-7,4 millió lesz.

CBS News
madárinfluenza, H5N1

2005-10-03 13:07:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop