ÚJ

Az influenza elleni gyógyszer különös mellékhatásai

Az Egyesült Államok egészségügyi kormányzata ajánlására figyelmeztetést kell csomagolni a Tamiflu és a Relenza nevű influenza elleni gyógyszerekhez, mert gyermekeknél hallucinációkat és rángógörcsöket okozhatnak.


Egy új influenza vakcina törzskönyvezését támogatja az Európai Uniós hatóság

A Novartis új készítménye egy immunerősítő pandemiás influenza vakcina, amely influenza világjárvány (pandemia) esetén gyors reagálást tesz lehetővé.


Humán-típusú vírus-kötőhelyekhez nagy affinitással kötődő H5N1 vírusmutánsokat mutattak ki

A nagytekintélyű Nature folyóirat legújabb számában egy kutatócsoport arról számol be, hogy három, madárinfluenzában megbetegedett személyből sikerült olyan H5N1 vírusokat izolálni, amelyek képesek mind madár-típusú, mind humán-típusú víruskötő-helyekhez kapcsolódni.


Nem fertőz könnyen a madárinfluenza és az emberi influenza kereszteződéséből létrejött vírus

Állatkísérletek tapasztalatai szerint a halálos H5N1 madárinfluenza-vírusnak igen bonyolult genetikai változáson kell keresztülmennie ahhoz, hogy járványt okozó influenzavírussá fejlődjék, mondja az Egyesült Államok közegészségügyi és betegségmegelőző központja.


Megjelent a madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedő mutációja

A WHO közlése szerint megjelent a madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedő fajtája. Szakértők szerint azonban ez nem jelenti a világméretű járvány kockázatát.


A legfontosabb tudnivalók a madárinfluenzáról és az azt okozó vírusról

Az alábbiakban részletes összefoglalást közlünk, a Centers for Disease Control and Prevention tájékoztatója alapján.


Olaszországból és Görögországból madárinfluenzás eseteket jelentettek

Olaszországot és Görögországot is elérte a halálos H5N1 vírustörzs, jelentette az Associated Press. Valamennyi fertőzött állat hattyú volt.


Gyengül a madárinfluenza támadása Törökországban

Úgy tűnik, Törökországban enyhül a madárinfluenza-járvány, de a szakemberek szerint Afganisztán is nagy kockázatnak van kitéve.


Mi az orvosok elsődleges kötelessége: a hivatás vagy a család?

Kr. után 166-ban feketehimlő-járvány sújtotta Rómát. Galenus, aki már előzőleg, boncolásai révén bizonyos hírnévre tett szert, elmenekült a városból. 1382-ben Velence törvényt hozott, mely megtiltotta az orvosoknak, hogy elhagyják a várost pestis idején, és ezt a példát más városok is követték.


Madárinfluenza és influenza járvány

A madárinfluenza kiterjedt médiaközvetítése a legutóbbi hetekben zavart és növekvő aggodalmat okozott az emberi madárinfluenza járvány fenyegetésével. Egy országos járvány fantázia vagy holtbiztos?


| | | | | | | 8 | |

Web Design & Development Prowebshop