ÚJ

Hogyan fognak kezelni, ha "kergemarha-kóros" leszek?

K: Nemrégiben hallottam, hogy nem is olyan könnyű a kergemarha-kóros húst fertőtleníteni. Tegyük fel, hogy eszem ezekből a "prionokból", és beteg leszek. Mi történik velem aztán? Mit tehetnek értem az orvosok?


BSE tesztek

Az Európai Unió szabályozása szerint ez év közepétől minden 30 hónapnál idősebb szarvasmarhának át kell esni a BSE-teszten.


Kerge marhák után kerge birkák?

A francia élelmiszer-biztonsági ügynökség (Afssa) elővigyázatosságból egyes birka- és kecskebelsőségek fogyasztásának betiltását javasolja, függetlenül az állatok korától. A hatóság a megelőző jellegű lépést azzal indokolja: egyelőre nem teljesen kizárt, hogy a szivacsos agyvelőgyulladás (a kergemarhakór, azaz a BSE) a francia birka- és kecskeállományt is elérte. - Pánikra semmi ok, a kormány a hazai és európai szakértőkkel folytatandó konzultációk után dönt az ügyben - igyekezett a kedélyeket csillapítani Jean Glavany francia mezőgazdasági miniszter. A birkák és a kecskék esetleges BSE-fertőzöttségéről 1993 óta zajlik a vita: brit tudományos kísérletek ugyanis kimutatták, hogy BSE-vel fertőzött (dögmarha)tápok fogyasztása remegésszerű megbetegedést válthat ki a birkáknál és a kecskéknél is. A remegőkór csaknem kétszáz éve ismert, és a francia birkaállomány mintegy két százalékát érinti. A hatóságok szerint a kór az emberre nem veszélyes, 1997 óta azonban Franciaországban betiltották az egyévesnél öregebb birkák és kecskék belsőségeinek fogyasztását. Az esetleges "birkaügy" újabb súlyos csapást jelentene a francia agrárágazatra, amely a kergemarhakór kirobbanása óta a marhahústermékek iránti fogyasztói kereslet 25-30 százalékos csökkenését kénytelen elkönyvelni. A francia birka- és kecsketenyésztők "megalapozatlan hecckampánnyal" vádolják az Afssát. Eközben a francia marhatenyésztők - akik több francia városban tüntettek és összecsaptak a könnygázgránátot bevető rohamrendőrséggel - a BSE-válság nyomán elrendelt tömeges kényszervágásokat kompenzáló kormányzati juttatást követelnek. A gazdák veszteségeik ellensúlyozására állatonként 1500-3000 frank (1 frank = kb. 40 forint) közötti segélyt akarnak, miközben hetente 15 ezer marhát semmisítenek meg egy korábbi uniós döntés értelmében. Glavany szerint a francia kormány nem tudja felvállalni a 300-600 millió frankba kerülő intézkedést, az ugyanis tiltott szubvenciónak bizonyulna. A szocialista miniszter szerint az EU február végi agrárminiszteri tanácsának kell döntenie az ügyben, mégpedig úgy, hogy a többi 14 tagállam anyagilag Franciaország segítségére siet.


Búcsú a velőscsonttól

A marhahúságazat összeomlásának veszélye ellenére az Európai Unió agrárminiszterei újabb tilalmakat vezettek be: feketelistára került a velő és a csont is. A kergemarhakór okozta válság várhatóan felgyorsítja az uniós agrártámogatási rendszer reformját. Az éles érdekütközések és a döbbenetes költségek ellenére a tizenöt agrárminiszter tegnap Brüsszelben elfogadta a szigorítást, hogy amint lehet, megkezdik a kétévesnél idősebb szarvasmarhák kötelező szűrővizsgálatát. Mivel a fogyasztói bizalom tovább zuhan, két újabb tilalmat is elrendeltek: betiltják a velőt és a zsírt a takarmányozásban, valamint tilos lesz géppel darabolt húst árulni. Mivel a termelők egy része sem eszközzel, sem pénzzel nem bírja már a tesztelést, ezért több ország lehetővé teszi a veszélyes kategóriába sorolt állomány vizsgálat nélküli kényszervágását és a hús elégetését. Hamarosan valószínűleg teljesen betiltják a gerinccsontos hús forgalmazását. Noha a termelők, sőt a szakértők egy része is értelmetlen mészárlásnak tartja ezt, a miniszterek tudomásul vették, hogy nincs más választásuk. A marhahús fogyasztása szabadesésben zuhan, a legtöbb országban már a decemberinek a felére esett vissza. Franz Fischler, az unió bizottságának mezőgazdasági főbiztosa szerint szinte a megsemmisülés fenyegeti az ágazatot. Tavaly ősszel csupán tízezer tonna marhahús volt a fagyasztókban, idén ez egymillió tonna fölé ugorhat, jövőre pedig csaknem hárommillió tonnás eladatlan készlet halmozódhat fel. Az uniós költségvetésnek legalább hétmilliárd euróba kerülne, ha minden tesztelési költséget és kényszervágási kompenzációt kifizetne. Az EU termelői belátható ideig képtelenek lesznek a húsexportra, emiatt fizetésképtelenné válhatnak. Margareta Winberg, az elnöklő svéd agrárminiszter nyíltan kimondta: az élelmiszer-termelésben a gazdasági megfontolásokat ezentúl háttérbe szorítja a fogyasztói biztonság, sőt a környezetvédelem és az etika is. Hozzátette: az új uniós agrárpolitika keserves döntésekre kényszerít, de ezeket az anyagi következményekkel együtt vállalni kell, különben végleg összeomlik az uniós hústermelés.


A néma kergemarhakór

A marhák szivacsos agylágyulása (kergemarhakór) nem mindig jár tünetekkel, van egy tünetmentes (szubklinikai) formája is, ahol az állat egészségesnek látszik, de hordozza a kórokozót és tovább is tudja adni, ugyanúgy, mint a beteg állatok.


BSE már Amerikában is?

A kergemarhakór európai terjedését az amerikai hatóságok, feszült figyelemmel, de megnyugodva figyelték, mondván, minden intézkedést megtettek, hogy a betegség ne terjedhessen át az Újvilágba: a kilencvenes évek elején betiltották az élőállat-behozatalt Európából, de gazdasági okokból egy kiskapu nyitva maradt: birkák kis mennyiségben azért érkeztek. Tavaly nyáron egy olyan farmon, ahova belga juhok "vándoroltak be" a BSE juh-megfelelőjét diagnosztizálták. Nem ismert, hogy juhokról átterjedhet-e emberre a kór, de a hivatalok azt remélik, hogy az állatok kényszervágásával felszámolták a fertőzés forrásátMegjelent: Scientific American 2001. 03. 22


Kergemarhakór

Angol kutatók szerint a kergemarhakór veszélye Franciaországban sokkal nagyobb, mint Angliában.


Creutzfeldt-Jakob betegség

A kergemarha-kór emberi megfelelője, a Creutzfeldt-Jakob betegség egyre több áldozatot szed Angliában


Franciaországban zuhan a McDonalds forgalma a kergemarhakór okozta pánik következtében

PÁRIZS, FRANCIAORSZÁG - Az elmúlt hónapokban a marhahús esetleges fertőzöttsége miatti pánikban összeomlott a McDonald’s Franciaországban.


A szivacsos agylágyulás lehetséges ellenszere?

Svájci kutatók felfedezték, hogy egy korábban is ismert, a véralvadásban résztvevő fehérje, a plazminogén, erősen kötődik a szivacsos agylágyulást okozó kóros fehérjéhez.


| 2 | |

Web Design & Development Prowebshop