ÚJ

Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el a tiszti főorvosok

Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el az illetékes tiszti főorvosok - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán. Az érintettek névre szóló értesítést kapnak.


Fogmosással megelőzhetők a tüdőbetegségek?

Nem, nem tévedés. Két perc reggel és két perc este, és máris sokat tettünk a tüdőnk egészségéért. Hogyan lehetséges ez?


A szeles napok fokozzák a panaszokat: Május elseje az Asztma Világnapja

Magyarországon még mindig megfullad évente több mint 100 beteg asztmás roham következtében. Az országban negyedmillió nyilvántartott asztmás ember él, többségük betegsége biztosan allergiás eredetű. A levegő pollentartalmát a szárazság, a meleg, a napsütés és a szeles idő tovább fokozza.


Lélegezz kevesebbet! - Egyszerű és hatékony módszer

Lélegzünk, tehát élünk. Hiszen a légzés egyszerű oxigéncsere, az élet feltétele. De vajon jól lélegzünk-e? Miért, lehet rosszul is? - adódik a kérdés. És a felelet rá: igen. Olyannyira lehet, hogy az emberek többsége rosszul lélegzik. Vagyis "túllélegzik." "Lélegezz kevesebbet!" - ezt a jelszót fogalmazta meg annak idején Konstantin Buteyko ukrán orvosprofesszor, miután saját magasvérnyomás-problémájával kapcsolatban folytatott kísérletet, és rájött, hogy a fokozott levegővétel az oka sok betegségnek. A túllégzés - a hiperventilláció - ugyanis szén-dioxid-veszteséget okoz, holott a szervezetnek bizonyos mennyiségű szén-dioxidra szüksége van a normális működéshez. Szén-dioxidhiány következtében felborul a biokémiai egyensúly.


Anyja és apja is adott a lányának tüdejéből

Apja és anyja is adott a tüdejéből egy-egy részt egy 15 éves lánynak, miután kiderült, hogy mindketten jók szervdonornak a krónikus beteg számára.


Szent-Györgyi-konferencia - A tuberkulózis evolúciójáról a tbc világnapján

A tuberkulózis evolúciójáról szóló szegedi nemzetközi tanácskozás szombati napján különleges évfordulós eseményre is sor került: megemlékeztek a tbc világnapjáról, amely Robert Koch német bakteriológus 130 évvel ezelőtti felfedezéséhez kapcsolódik.


Kiszagolják a kutyák a tüdőrákot - Majdnem száz százalékos biztonsággal dolgoznak

A tüdőrák korai szakaszának kimutatására képeznek ki kutyákat egy gyömrői családi házban. "Ha a módszer nálunk is elfogadottá válik, úgy évente akár több száz életet is meg lehetne menteni ezzel a kifinomult szimatra hagyatkozó diagnosztikai eljárással" - állítja Szemes Zsuzsanna, a külföldön már kipróbált gyakorlat egyik eltökélt hazai kezdeményezője. Az eredeti szakmája szerint külkereskedő asszony gyerekkori barátnőjével, Scherr Gabriella agrármérnökkel közösen évekkel ezelőtt jegyeztette be a Kutyákkal a Rák Ellen az Életért alapítványt, és fogott hozzá a napi rendszeres elfoglaltságot, nagy türelmet és állatszeretetet igénylő betanításhoz.


Génalapú tüdőrák teszttel jósolható meg a túlélés

Amerikai és kínai páciensekkel végzett klinikai próbák azt mutatják, hogy egy új, génalapú teszt pontosabban jósolja meg a tüdőrákos betegek túlélését, mint a korábbi módszerek - számoltak be róla a vizsgálatokat lefolytató kutatók.


Károsítja az úszók tüdejét az uszodavíz klórozása

A rendszeresen klórozott vizű medencében tréningező úszók tüdejében az asztmásokhoz hasonló elváltozások alakulhatnak ki, noha arra nincs bizonyíték, hogy maga az asztma is kifejlődne náluk - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.


A szója véd a tüdőrák ellen?

Egy összegző kutatás szerint azok, akik sok nem erjesztett szójaterméket fogyasztanak, például tofut, ritkábban betegszenek meg tüdőrákban. Arra még mindig nincs bizonyíték, hogy maga a szója rendelkezne védő hatással, de a szójában levő vegyületekről, az izoflavonokról kimutatták, hogy laboratóriumi körülmények közt lassítják a ráksejtek szaporodását.


| 11 | | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop