ÚJ

A bölcsöde véd az asztma ellen

Egy új vizsgálat eredményei szerint azok a gyermekek, akik csecsemő- és kisdedkorukban bölcsődébe jártak, ritkábban mutatnak asztmás tüneteket öt éves korban. Ez is alátámasztja az úgynevezett „higiénia-elméletet”, vagyis azt a megfigyelést, hogy a fiatal életkorban elszenvedett fertőzések védelmet jelentenek az asztma és az allergiás betegségek kialakulása ellen.


A Nemzetközi Valutaalap kölcsönei és a tuberkulózis

A volt szovjet tagállamok és a közép- és kelet-európai országok által 1992 és 2002 között, a Nemzetközi Valutaalaptól (International Monetary Fund - IMF) felvett kölcsönök és a tüdőgümőkórnak (tuberkulózis, tbc-nek) tulajdonítható, jelentősen megnövekedett halálozási arány között, kutatási eredmények szerint, összefüggés áll fenn.


COPD és dohányzás

Bár rengeteg bizonyíték gyűlt össze arról, hogy a cigarettázás a krónikus tüdőbetegség (COPD) kialakulásának legfőbb kockázati tényezője, mégis, a dohányosok nagy részében nem alakul ki a betegség. Ez azt sugallja, hogy a dohányzás mint környezeti ártalom mellett örökletes tényezők határozzák meg a betegség iránti hajlamot.


Ősi csontok segítik a TBC elleni harcot

Egy német, izraeli és palesztin tudósokból álló kutatócsoport a bibliai Jerikó városában talált ősi csontokat vizsgálja olyan nyomok után kutatva, ami segíthet a tuberkulózis elleni harcban.


Amy Winehouse-nak tüdőtágulása van

A 24 éves énekesnő a múlt héten betegedett meg, elájult londoni otthonában. A sztár most egy hétig kórházban volt, de fel fog lépni a Glastonbury Fesztiválon és a Nelson Mandela koncerten a hétvégén. Idővel Amy tüdeje teljesen rendbe fog jönni, mondta az apja, és hozzátette, hogy az orvosok engedélyezték a fellépést.


A reflux mellett súlyosbodnak a tüdőbetegség tünetei

Azoknál a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedőknél, akiknél egyidejűleg gyomorsav visszaáramlással járó, úgynevezett refluxbetegség is fennáll, vizsgálati eredmények szerint gyakrabban alakul ki COPD fellángolás.


Új fegyver a TBC ellen: ingyenes telefonálás

Hosszú évek óta problémát jelent az orvosok számára, hogy tüdőgümőkóros betegeik bevegyék gyógyszereiket. A TBC kezelése alatt ugyanis legalább hat hónapon át kell szedni többféle gyógyszert.


Új felfedezés: hogyan okoz tüdőrákot a dohányfüst?

Amerikai kutatók felfedezték azt a mechanizmust, amellyel a dohányzás tüdőrákot okozó genetikai elváltozásokat idéz elő. Kimutatták, hogy a cigarettafüst lelassítja egy fehérje termelődését a tüdősejtekben. Ez a fehérje kulcsszerepet játszik a DNS-t ért károsodások kijavításában, és önmaguk megsemmisítésére ösztönzi a hibás sejteket, még mielőtt azok elrákosodhatnának.


Egy enzim lehet az asztma kezelésének új célpontja

A hörgőket bevonó nyálkában található enzim, a gamma-glutamil-transzferáz (GGT) lehet az asztma megelőzésének és kezelésének új célpontja, számoltak be vizsgálataikról amerikai kutatók.


Lehetőség a tüdőrák korai felismerésére

Brit kutatók egy érzékeny és fajlagos módszert dolgoztak ki, mely segítséget jelenthet a rákdiagnosztikában. A tesztet a tüdőrák szempontjából kiemelten veszélyeztetett betegek vérmintájából lehetne elvégezni, s ez alapján kiválasztani azokat, akiknél további képalkotó vizsgálatra van szükség.


| | | | 14 | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop