ÚJ

„Segítség a nehézlégzésben” 2005. november 16. A COPD világnapja

A betegség lényege, hogy a dohányfüst káros összetevői az évek folyamán a tüdő krónikus gyulladását okozzák. Erre főleg a reggeli, ébredés utáni órákban jelentkező krónikus köhögés és a fokozott váladékképződés hívja fel a figyelmet. Majd az idővel egyre súlyosbodó nehézlégzés, fokozódó légszomj, „levegőtlenség” a betegség előrehaladott stádiumában már korlátozza a betegek mozgását, fizikai terhelhetőségét.


Az új asztma gyógyszer enyhíti a súlyos tüneteket is

Forradalmian új, az asztma súlyos tüneteit enyhítő gyógyszert törzskönyveztek Nagy-Britanniában Az omalizumab a más módon nem kezelhető, veszélyeztetett betegeknek kínál megoldást.


Tüdőrák kezelésére kíméletesebb megoldás a fagyasztás, mint a műtét

A mínusz 190 fokra lefagyasztott daganat a szervezetben fél év múlva szétesik, és egyes betegeknél jobb megoldásnak tűnik, mint a hagyományos műtét, írják brit kutatók.


Egy génhiba előre jelzi az asztmára való hajlamot

Az asztma előfordulása az elmúlt 20 évben megkétszereződött. A Johns Hopkins-egyetem kutatói úgy vélik, azonosították azt az egyetlen gént, amely segít meghatározni valakinek az asztma iránti fogékonyságát.


Ha kevés a levegő… A fulladás és a légzési nehézség okai, terápiája

Nem kell ahhoz betegnek lennünk, hogy fulladjunk vagy légzési nehézségeink támadjanak, hiszen mindannyian végeztünk már fizikailag megterhelő munkát: cipeltünk mázsás szatyrokat, felgyalogoltunk a 7. emeletre, amikor rossz volt a lift vagy éppen futottunk a villamos után… A fizikai aktivitáson kívül a túlzott idegi, lelki igénybevétel, a kimerültség, a szorongás és a depresszió is okozhat fulladásérzést!


Remény a TBC hatékonyabb gyógyítására

A szervezetben „szunnyadó” állapotban levő TBC-baktériumok felébresztésével gyorsabban és hatékonyabban lehet gyógyítani a betegséget.


Nincs több karácsonyi gyertya?

Lehet, hogy a templomjárás jót tesz a léleknek, a tüdőnek azonban annál kevésbé, tudhatjuk meg egy nemrégiben elkészült tanulmányból.


Asztmás betegek az allergiaszezon idején – van remény

A tavasszal a levegőben keringő pollen nagyobb gondot okoz, mintsem orrdugulást és könnyezést a sok millió allergiás számára, mert az allergia az asztma legáltalánosabb kiváltó oka. Sokan nem is tudják, hogy a pollenek vagy más allergének váltják ki az asztmájukat. Az igen súlyos allergiás asztmában szenvedőknek segíthet egy újfajta gyógyszer, amely az eddigiektől eltérő hatásmechanizmussal működik.


Lélegzetállító

Szinte mindannyiunkkal előfordult már, hogy cseppet sem volt kedvünk valamilyen feladatot elvégezni, bizonyos szituációban részt venni, s mire elérkezett volna az adott esemény pillanata, egyszeriben lebetegedtünk.


Segítség az asztmásoknak

Biológusok egy olyan molekulát találtak, amely meggátolja, hogy asztmás egerek légútjai elzáródjanak. Ez a felfedezést segíthet a légzőszervi megbetegedésben szenvedő embereknek is. A világon több mint 100 millió asztmás beteg él, akiknek visszatérő rohamaik vannak, tüsszögnek, nem kapnak levegőt, és sok hörgőváladékot termelnek.


| | | | | | | 17 | | |

Web Design & Development Prowebshop