ÚJ

A tüdőfibrózis

Tüdőfibrózist számos megbetegedés okozhat. Kiválthatja mérgező anyagok, porok belégzése (szilikátok, aszbeszt, állati ürülék), a mellkasi szervek besugárzása daganatos betegség miatt, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásaként (methotrexat, cyclophosphamid, amiodaron, propranolol) is felléphet.


A tüdőembólia ellátása napjainkban

Tüdőembóliának nevezik azt a kórképet, amikor a tüdőverőerek közül egyet vagy többet valamilyen oldhatatlan anyag elzár. Ez az anyag lehet a vérbe került levegő vagy zsírcsepp is, de a gyakorlatban csaknem mindig az erekben keletkezett trombus. Az is előfordul, hogy egy daganat leszakadt darabja akad el a tüdőben. A tüdőembólia gyakran jár együtt mélyvénás trombózissal.


Évente egymillió gyermek fertőződik meg tuberkulózissal világszerte

Évente nagyjából egymillió, vagyis a korábbi becslésekhez képest kétszer több gyermek kapja el a tuberkulózist világszerte - derült ki egy hétfőn megjelent tanulmányból, amely elsőként szolgáltat adatokat a gyógyszerrezisztens tébécés esetek számáról a fiatalokra vonatkozóan.


Drámaian emelkedik a tüdőrákosok aránya a brit nők körében

Drámain emelkedik a tüdőrákosok aránya a brit nők körében: az utóbbi 40 évben 73 százalékkal nőtt, miközben a férfiak közt majdnem felével esett a ráta - jelentette be a Brit Rákkutató Intézet.


Leonard Nimoy a dohányzás abbahagyására szólított fel

A dohányzás abbahagyására szólította fel mikroblogja több százezer követőjét a súlyos tüdőbetegségben szenvedő egykori dohányos Leonard Nimoy, a Star Trek-tévésorozat Spockja.


A dohányzás visszaszorulása miatt csökkent a tüdőrák előfordulása Amerikában

A dohányzás visszaszorulása miatt csökkent a tüdőrák előfordulása Amerikában - áll az amerikai egészségügyi hatóságok egy friss jelentésében.


A rostokban gazdag táplálkozás enyhítheti az asztmát

A rostokban gazdag táplálkozás enyhíti az asztmát, mivel befolyásolja az immunsejtek fejlődését - derült ki svájci kutatók egerekkel végzett kísérleteiből.


A szmog okozta betegségek kezelésére szakosodott klinikát nyitottak Kínában

Kifejezetten a szmog okozta megbetegedések kezelésére szakosodott klinikát nyitottak a héten Délnyugat-Kínában - írta a Shanghai Daily napilap csütörtöki számában.


A tüdőrák sokszor maradna ártalmatlan kezelés nélkül is egy új kutatás szerint

A tüdőrák sokszor bizonyul ártalmatlannak - állapította meg egy amerikai tanulmány, amely szerint a CT-vizsgálattal korán felderített és kezelésnek alávetett tüdődaganatok majdnem húsz százaléka annyira lassan növekszik, hogy valószínűleg sosem okozna problémát.


Azonosították az asztma kockázatának génjét

A koppenhágai egyetem kutatóinak sikerült azonosítaniuk egy olyan gént, amely kulcsszerepet játszik a gyermekkori asztma kialakulásában.


| | | | | | 7 | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop