ÚJ

Emmi: átalakul a tüdőszűrés rendszere

Az előző évek adatai alapján jövő évtől megszűnne a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ugyanakkor a várhatóan januártól életbe lépő új rendelet értelmében célzottabb szűréseket szerveznének - mondta Kissné Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkárság egészségpolitikai főosztályvezetője szerdán az MTI-nek egy konferencia után.


A légszennyezettség is közrejátszik a gyermekkori asztma kialakulásában

A légszennyezettség ugyanolyan súlyos tényezőként játszik közre a gyermekkori asztma kialakulásában, mint a passzív dohányzás - derült ki egy tíz európai városra kiterjedő új tanulmányból.


Ferenc pápa fél tüdővel él, de ez semmiben sem akadályozza

Kamaszkori fertőzés miatt elvesztette tüdejének egyik felét a szerdán pápává választott Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i érsek, orvosok szerint azonban nem szükségszerű, hogy ez akadályozza egyházvezetői munkájában, nincs hatással egészségére és nem rövidíti meg életét.


Megfelelő szűréssel 12 000 tüdőrákos életét lehetne megmenteni az Egyesült Államokban

Alacsony dózisú komputertomográf (LDCT) szűréssel évente 12 000 tüdőrákos beteg életét lehetne megmenteni az Egyesült Államokban - derült ki egy új elemzésből.


A tüdőrák pár éven belül megelőzi a mellrákot az európai nők körében

A mellrákot megelőzve a tüdőrák lesz pár éven belül a rák miatti halálozás leggyakoribb oka az európai nők körében - figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint ez az állapot mindazonáltal csak rövid ideig fog fennállni.


Kudarcba fulladt a tbc elleni új oltás első jelentős humán próbája

Kudarcba fulladt egy új, tuberkulózis elleni oltás első nagyszabású humán próbája, jelentősen visszavetve ezzel a fertőző betegség ellen vívott harcot.


A tüdőgyulladás megbízható megállapításához szükséges a röntgen

A tüdőgyulladás megbízható megállapításához szükség van a mellkasi röntgenre - vonható le következtetésként abból az európai tanulmányból, amelynek eredménye szerint sok olyan betegnél, akinél nem végezték el a röntgenvizsgálatot, az orvosok kezdetben nem állapították meg a súlyos tüdőfertőzést.


Nőtt a tüdőrák-halálozás kockázata a dohányzó nők körében

Megnőtt a tüdőrák és a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) halálozási kockázata a dohányzó amerikai nők körében az elmúlt fél évszázad során - derítette ki egy nagyszabású vizsgálat, amelynek eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki számában megjelent tanulmány ismerteti.


Jövő áprilisban megszűnhet a tömeges tüdőszűrés rendszere

A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést - mondta az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője szerdán Budapesten.


A köhögés lassabban múlik el, mint ahogy az emberek gondolják

A köhögés elmúlása általában tovább tart, mint ahogy az emberek gondolják - állapították meg amerikai szakemberek, akik szerint az állapot enyhülésének várt és valós időtartama közötti eltérés könnyen arra sarkallhatja a betegeket, hogy antibiotikumot szedjenek, amely azonban nem gyorsítja a felépülés folyamatát.


| | | | | | | | 9 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop