A melldaganatok túldiagnosztizálásához vezethet a rutinszerű szűrés

Egy Norvégiában készült tanulmány szerint a mammográfiával megtalált melldaganatok 15-25 százaléka a nő egész hátralévő életében nem okozott volna problémát.


Bármely hormon hosszú távú alkalmazása emeli az emlőrák kockázatát

Új kutatási eredmények szerint a menopauza tüneteinek enyhítésére hosszú távon használt hormonok bármely típusa emeli az emlőrák kockázatát.


A sugárkezelés legkevesebb 15 évig védhet a mellrák kiújulásától

Az emlő csövecskéiből (ductusaiból) eredő rosszindulatú melldaganat műtéti eltávolítását követően alkalmazott sugárkezelés legalább 15 évig véd a betegség kiújulása ellen holland kutatók átfogó vizsgálata szerint.


A mellrákszűrés csökkenti a halálozási arányt

A Hollandiában 1989 óta folyó országos mellrákszűrési program segítségével sikerült csökkenteni az emlőrákban szenvedő betegek körében az addig növekvő halálozási arányszámot - derült ki egy holland tanulmányból.


Az ösztrogén csökkentheti a mellrák kockázatát

Kisebb volt a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik a menopauza után kizárólag ösztrogént tartalmazó hormonpótlásban részesültek - állapították meg amerikai kutatók elemzésükben.


Az emlőrák korai szakaszában hatékony lehet az Avastin

Újból fellángolhatnak a viták az Avastin nevű rákgyógyszer körül egy amerikai és német vizsgálat nyomán, amelyek tanúsága szerint bizonyos esetekben a készítmény kemoterápiával együtt alkalmazva elősegítette a tumor eltűnését az emlődaganatok korai stádiumában.


Sztatinokkal is kezelhetik a mellrákot a jövőben

A vér koleszterinszintjét csökkentő sztatinokat a jövőben bizonyos típusú emlődaganatok kezelésében is felhasználhatják - idézte amerikai kutatók véleményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).


Összefüggés lehet a mellrák és a dezodorhasználat között

Mégsem olyan veszélytelenek a dezodorok, mint ahogy azt eddig feltételezték: a deókban lévő alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit kutatók szerint.


Két szénhidrátmentes nap csökkenti az emlőrák kockázatát

Két szénhidrátmentes nap hetente a túlsúlyos nők étrendjében az emlőrák kockázatát is csökkenti - hangzott el az amerikai San Antonióban tartott emlőrák-szimpózium egyik előadásában.


Harmincezer nőt szólíthatnak fel Franciaországban mellimplantátuma eltávolítására

A francia egészségügyi hatóságok a hét végéig harmincezer nőt szólíthatnak fel a PIP szilikon implantátum eltávolítására, miután több rákgyanús esetet találtak. A döntés más országokban is több tízezer nőt érinthet.


10 | | | | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">