Egyharmaddal növeli az emlőrák kockázatát a PALB2 génmutáció

Régóta köztudott, hogy a hibás BRCA gének jelentősen növelik az emlőrák kockázatát, amerikai és brit szakemberek egy új kutatásukban kiderítették, hogy egy kevésbé gyakori gén, a PALB2 mutációja majdnem olyan jelentős mellrákkockázati tényező, mint a BRC1 és a BRCA 2 génmutációk.


Pontosabban mutatja ki a mellrákot a 3D-s mammográfia

A 3D-s mammográfia a hagyományosnál pontosabban mutatja ki a mellrákot, és a tévesen pozitív diagnózisok számát is csökkenti - erősítették meg egy nagy létszámú amerikai kutatás eredményei.


Magyar genetikus a rák kockázatait vizsgáló világméretű programban

Magyar genetikust hívtak meg a BRCA-kihívás világméretű programjába. A mellrák kockázatával összefüggő BRCA1 és BRCA2 génekről elnevezett nemzetközi programba másik három európai genetikai központ vezetője mellett Oláh Editet, az Országos Onkológia Intézet osztályvezetőjét hívták meg - áll az intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.


A vörös hús gyakori fogyasztása összefügghet a mellrákkal

A vörös hús fogyasztása összefügghet a mellrákkal: azoknál a nőknél, akik gyakran esznek hamburgert, steaket és más hasonló fogásokat, kissé magasabb lehet a mellrák kockázata - derült ki egy új tanulmányból.


Az emlőrák hormonkezelése és a célzott terápia

A hormonkezelés, pontosabban a hormon gátló kezelés a hormon érzékeny emlőrák kezelésére alkalmazott módszer. A daganat lehet ösztrogén-receptor pozitív, vagy progeszteron-receptor pozitív.


Az elhízás növelheti a mellrák okozta halálozás kockázatát

Az elhízás és a menopauza előtti mellrák egy gyakori változata okozta halálozás kockázatának növekedése között találtak összefüggést brit kutatók.


Mellrákmegelőzés: óvakodjunk egyes mindennapi vegyi anyagoktól!

Egy új amerikai tanulmány a lehető legkevesebb érintkezést tanácsolja azokkal a vegyi anyagokkal, amelyek leginkább növelhetik a mellrák kockázatát, és részét képezik a mindennapi életnek.


Minden második mellrákműtét feleslegesnek bizonyul

Feleslegesnek bizonyult minden második mellrákműtét, amelyet a rákot megelőző állapot, a DCIS (in situ ductalis carcinoma) diagnózisa miatt végeznek el Nagy-Britanniában - állapította meg egy átfogó brit kutatás.


Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás

Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás - állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás.


A mammográfia nem csökkenti a mellrákos halálozást

A középkorú nők évenkénti mammográfiás szűrése nem csökkenti a mellrákos halálozást - derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból.


| | | | 5 | | | | | |
data-full-width-responsive="true">