Újabb összefüggéseket tárt fel a mellrák génmintázatának elemzése

A betegség négy alapvető osztályát és korábban nem ismert összefüggéseket azonosítottak amerikai kutatók a mellrák eddigi legnagyobb genetikai elemzésében.


Több előnnyel, mint hátránnyal járnak az európai mellrákszűrőprogramok

Az európai nemzeti mellrákszűrőprogramok több életet mentenek meg az emlődaganatok korai felismerésével, mint amennyi kárt okoz a túldiagnosztizálás; ennek ellenére szükséges lenne, hogy a nők alaposabban mérlegeljék a kockázat-haszon arányt - közölte átfogó tanulmánya eredményét egy nemzetközi kutatócsoport.


A mammográfia a nők egy csoportjánál növelheti a rák kockázatát

A mellrák kiszűrésére használt mammográfia növelheti a rákkockázatot azoknál afiatal nőknél, akik a BRCA gének mutáns változatának hordozói - állapította meg egy vezető európai ráktársaságok által támogatott tanulmány.


A mellrák korai felismerésére új, hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban

A mellrák korai felismerésére új, folyékony kristályos hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban.


Az éjszakai munka emeli a nők mellrákkockázatát

Az éjszakai munka 30 százalékkal emelheti nőknél a mellrák kialakulásának kockázatát - állapították meg francia kutatók.


D-vitamin szintjüktől is függhet a mellrákos páciensek túlélési esélye

A D-vitamin vérszintjétől is függött, hogy mellrákkal diagnosztizált nők mennyi ideig élték túl betegségüket - állapították meg belga kutatók statisztikai elemzésükben.


Mellrákos nők életét mentheti meg egy új vérteszt

Egyszerű vérteszt segíthetné, hogy gyorsan diagnosztizálják, vajon a mellrák korai stádiumában lévő páciensnek alacsony vagy nagy kockázattal kell-e szembenéznie.


Az éjszakai műszakban dolgozó nőknél nagyobb a mellrák kockázata

Nagyobb a mellrák kockázata a rendszeresen éjszakai műszakban dolgozó nőknél, különösen akkor, ha egyébként a reggel éber, "pacsirta" típusba sorolják magukat - idézte dán kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).


A lombikbébi-kezelés után magasabb a mellrákkockázat a fiatal nőkben

A lombikbébi kezelésben részesülő fiatal nők esetében akár 50 százalékkal is nagyobb lehet az emlőrák kialakulásának kockázata - figyelmeztetnek a szakemberek.


A szója fogyasztása kockázatot jelenthet egyes emlőrákos páciensek számára

Egyes nők számára kockázatot hordozhat a szója fogyasztása, mert rezisztenssé teheti emlődaganatukat a kezeléssel szemben - állapították meg amerikai kutatók.


| | | | | | | | 9 | |
data-full-width-responsive="true">