ÚJ

A korábban felismert petefészekrák túlélése is alacsony

A tünetek megjelenése után gyorsabban diagnosztizált és kezelt petefészekrákos nők túlélése nem volt jobb, mint azoké, akiknél később kezdődött a terápia - állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.


A fizikai aktivitás csökkenti a méhbelhártya rákjának kockázatát

A rendszeres testmozgást végző nőknél harminc százalékkal kisebb lehet a méhbelhártya rákos elváltozásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók.


A petefészekrák korai észlelése - vérből

A számtalan új kutatási eredmény ellenére a petefészekrák az esetek nagy részében halálos betegség maradt. Amerikai kutatók mostanra viszont kidolgoztak egy módszert, ami segítségével a vérben lehet azonosítani azokat a fehérjéket - biomarkereket -, amelyek már korán, a tünetek megjelenése előtt figyelmeztethetnek a rákos betegség jelenlétére.


Újabb vita az Egyesült Államokban a rákszűréssel kapcsolatban

Nagy vitát váltott ki az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kollégium új javaslata, amely a méhnyakrák-szűrés időpontját későbbre halasztaná, nem javasolják ugyanis a szűrést 21 éves kor előtt.


Kevés mellékhatást tapasztaltak a HPV-oltások után

Továbbra is ritkán jelentenek mellékhatásokat a nőknek és lányoknak beadott, méhnyakrák elleni vakcina alkalmazása után, közölték kedden amerikai kutatók.


Újra a mióma műtét nélküli kezeléséről

A méh jóindulatú daganatainak viszonylag új kezelési módja alternatívát jelent a méheltávolítással szemben azoknál a nőknél, akik nem akarják a műtétet, tudható meg egy vizsgálat eredményeiből.


HPV vakcina: megelőzés és gyógyítás

Baltimore-i kutatók olyan oltóanyagot fejlesztettek ki, amely mind megelőzésre, mind terápiás céllal hatásos a HPV (humán papillomavírus) ellen.


A férfiakat is oltani kellene HPV ellen.

A HPV mindkét nemben gyakori, végbéltájéki és szeméremtesti szemölcsök formájában jelentkezik. A férfiak HPV fertőzése megbetegítik a nőket, egyes vírustípusok esetén méhnyakrákot okozhat.


A méhnyakrákból gyógyultak körében gyakrabban alakul ki egy második daganatos betegség.

Besugárzással kezelt méhnyakrákos betegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki később második daganat, főleg a test azon részén, amely korábban nagy sugárterhelésnek volt kitéve.


Amit a nőknek a rákról tudniuk kellene

A nők körében számos tévhit él a rákkal kapcsolatban, például, hogy csak az veszélyeztetett, akinek a családjában már előfordult megbetegedés, és sokan nem tudják, hogy az orális fogamzásgátlók védettséget nyújtanak egyes rákfajtákkal szemben.


| | | | | | | | 9 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop