ÚJ

A passzív dohányzás kapcsolatban lehet a gyerekek viselkedési és tanulási zavarával

Azoknál a gyerekeknél, akik otthon passzív dohányzásnak vannak kitéve, nagyobb valószínűséggel jelentkezik tanulási és viselkedési zavar, mint társaiknál - állapították meg amerikai kutatók.


A családokban előzhető meg az iskolai agresszió

Ha egy szülő nem akarja, hogy gyereke diáktársait gyötrő, zsarnokoskodó viselkedést vegyen fel, beszélgessen vele segítő módon, és ismerje meg gyereke barátait is - összegezték felmérésük eredményét dallasi kutatók az amerikai gyermekgyógyászati akadémiai társaságok Denverben megrendezett éves találkozóján vasárnap.


Az iskolai terror és a családon belüli erőszak között kapcsolatot találtak kutatók

A társaikat gyötrő és a terrort elszenvedő diákok egyaránt nagyobb eséllyel érkeznek olyan környezetből, ahol előfordul családon belüli erőszak - állapították meg csütörtökön közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.


Beszédjavítás felsőfokon - Keresett szakember a logopédus

A beszéd az ember csodálatos adománya, kiváltsága. Természetesnek vesszük, hogy beszélünk egymással, olykor észre sem vesszük: bizony hibák, zökkenők is előfordulnak beszédünkben. Még talán neheztelnének is egyesek, ha erre figyelmeztetnék őket. Pedig a jókor, időben elhangzó figyelmeztetés nem hiábavaló. Szakemberek naponta szembesülnek vele, hogy milyen sok a beszédhibás, pösze, orrhangzós, hadaró, dadogó, makogó közöttünk. Amikor a kisgyerek első szavait próbálgatja formálni, gyakran mondjuk: "milyen aranyosan selypít". Némelyik szülő az évek múlásával is úgy gondolja, hogy jól áll a gyereknek a pöszeség. Amikor óvodába kerül, kezd zavaró lenni a hibás beszéd, és ha iskolakezdésre nem javul, akkor bizony kezdődnek a bajok.


Tanulmány a gyerekkori ágybavizelésről

A hat és tizenegy év közötti gyerekek átlagosan öt százaléka pisil be éjszaka, ám több mint kétszer nagyobb eséllyel a fiúk, mint a lányok - állapították meg a hongkongi Kínai Egyetem kutatói.


Dadogás

Amikor a dadogás okairól, oki elméleteiről beszélünk, több fő területet érintünk. Az elméletek egyik nagy csoportja személyiségbeli zavarokkal, érzelmi, alkalmazkodási zavarokkal, magatartási rendellenességekkel kapcsolja össze a dadogás problémakörét. A kutatók nem a tüneteket vizsgálják elsődlegesen, hanem a dadogó személyiségét. Az alábbiakban néhány megfigyelésről szeretnék szólni, melyek nem általánosíthatók, nem érvényesek minden dadogóra, és az említésre kerülő nehézségek nem vonzanak szükségszerűen dadogást.


Logopédiai kezelések

A tiszta, jól artikulált beszéd számtalan munka elengedhetetlen része, de igen sok gyerek és felnőtt életét is megkönnyíti, mert a dadogás, selypítés, pöszeség komoly komplexusokat válthat ki.


A beszéd fejlődése

A cikk első részében az értelmes beszéd megjelenése előtti időszakot tekintjük át, majd pedig az aktív beszéd fejlődését követhetjük végig egészen a serdülőkorig. Ezt követően a beszédfejlődést gátló tényezőket vesszük sorba, végül a témát néhány jó tanáccsal zárjuk.


Nagyobb a későbbi depresszió kockázata, ha hiperaktivitással diagnosztizálják a kisgyereket

Azok a gyerekek, akiket korai életkorban diagnosztizálnak figyelemhiányos hiperaktivitásos zavarral (ADHD), nagyobb kockázattal lehetnek depressziósak vagy követhetnek el öngyilkosságot tizenévesen - közölték hétfőn amerikai kutatók.


Az éjszakai ágybavizelésről

A szobatisztaság kialakítása anya és gyermek érzelmi kapcsolatának első próbatétele. Az enuresis nocturna - szervi betegség hiányában - rossz szoktatás és érzelmi diszharmónia következménye.


| | | | 5 | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop