ÚJ

A diszlexiát génhiba okozhatja

A diszlexia a tanulási nehézségnek az a fajtája, amikor normális intelligenciájú embereknek állandó és jelentős problémái vannak az olvasással, miközben helyesen ír. Legalább hatmillió britről vélik, hogy diszlexiás - a lakosság 4 százaléka súlyosan diszlexiás és egy további 6 százaléknak vannak olvasási problémái.


A horkoló gyerekek később hiperaktivak lesznek

A kisgyermekkori a horkolás és apnoé előre jelzik a későbbi viselkedészavarokat. A michigani egyetem kutatói folytatták azt a néhány évvel korábban közölt vizsgálatot, mely megállapította, hogy a horkoló gyerekeknek később sokkal gyakrabban lesznek figyelemösszpontosítási problémái és válnak hiperaktívakká, mint nem horkoló társaik.


A diszlexia gyógyítható

Az Egyesült Államokban, a Seattle-i egyetemen kidolgozták egy három hetes intenzív „beindító” tanfolyam módszerét, amely a diszlexiás gyerekeket megtanítja egy szó betűi, hangalakja és jelentése közti kapcsolat felismerésére.


Agyi rendellenességek és a hiperaktivitás

A figyelemösszpontosítás hiánya és a hiperaktivitás (ADHD – attention-deficit hyperactivity disorder) az amerikai iskoláskorú gyermekek 3-6 százalékát érinti. Az ilyen gyermekek nem tudnak tartósan egy dologra összpontosítani, robbanékonyak, és igen nagy a mozgásigényük. A betegségről azonban mindmáig keveset tud az orvostudomány.


Gyengeelméjűség

A gyengeelméjűség (oligofrénia) lényege a szellemi fejlődésben való elmaradás, amely már a születést követő első években megnyilvánul. Oka lehet fejlődési zavar, továbbá betegség vagy sérülés, amely az egyedfejlődés korai időszakában éri az egyént; lehet pl. a terhesség alatt elszenvedett vírusfertőzés, magzati agyi vérellátáshiány vagy születés közben elszenvedett agykárosodás következménye. Nemritkán társul görcsös bénulással, szabálytalan mozgással.


A figyelemhiányos gyermekek stimuláló terápiája nincs összefüggésben a felnőttkori droghasználattal

Hiperaktivitás vagy figyelemhiány (attention deficit/ hyperactivity disorder AD/HD) egy főleg gyermekkorban jelentkező pszichés megbetegedés.
A hiperaktív gyermekekre az a jellemző, hogy nem képesek egy helyben megülni, nem tudnak huzamosabb ideig egy helyben játszani, gyakran vágnak mások szavába, nehezebben tudnak a közösségbe beilleszkedni, kortársaikhoz képest mozgásukban aktívabbak, nyugtalanabbak, indulataikat nehezebben kontrollálják.


Étvágytalanság

Többnyire azoknál a kisdedeknél panaszkodnak erre, ahol túl sokat tudnak törődni a gyerekkel, illetve ahol sajnos ez az igazság - nagyszülő is van a közelben, akinek valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva, irreális elvárásai vannak az unoka étvágyával szemben.


Alvászavarok

Nem akar este lefeküdni, egyedül maradni a kisded. Ez a gyakorta felmerülő probléma jelzi, hogy nem egy ritka jelenségről van szó. Közismert, hogy amikor a lefekvés ideje eljön, a kisded mindenféle ürüggyel megpróbál ellenállni.


Van-e összefüggés a korai agyméret és az autizmus között?

Ezt a kérdést a kutatók évek óta vizsgálják.


Öngyilkos magatartás

Az öngyilkos magatartás megjelölés felöleli az öngyilkossági gesztust (nem halálos szándékú öngyilkossági cselekmények), az öngyilkossági kísérletet (halálos szándékkal elkövetett, de sikertelen tett) és a befejezett öngyilkosságot. (az élet önkezű kioltása).


| | | | | | 7 | | | |

Web Design & Development Prowebshop