ÚJ

Szomatoform zavarok (gyermek)

A szomatoform zavarok betegségek olyan csoportja, ahol a háttérben meghúzódó pszichológiai problémák kínzó vagy a normális életvitelt akadályozó testi tüneteket okoznak. Szomatoform zavar esetén számos tünet (fájdalom, légzészavar, gyengeség) jelentkezhet nyilvánvaló szervi ok nélkül. A gyermek gyakran a családtagoknál megfigyelt betegségek tüneteit mutatja, általában nincs tudatában a tünetek és a háttérben meghúzódó pszichológiai problémák közötti kapcsolatnak.


Szeparációs szorongás

A szeparációs szorongást túlzott szorongás jellemzi, amikor a gyermek otthonától távol vagy elkülönítve van olyan személyektől, akikhez szorosan kötődik. A szeparációs szorongás bizonyos mértéke még normális, és majdnem minden gyermekben, különösen csecsemőkben és kisdedekben előfordul. A szeparációs szorongás mint betegség azonban mértéktelen szorongás, amely tovább tart, mint ami a gyermek fejlődési szintjén elfogadható lenne. Bizonyos, az élethez hozzátartozó megpróbáltatás, például rokon, barát vagy kisállat halála, költözködés, valamint iskolaváltás általában kiválthatja a betegséget.


Skizofrénia (gyermekkorban)

A gyermekkori skizofrénia kóros magatartással és gondolkodással járó betegség, hétéves kor és a serdülőkor kezdete között indul.


Mánia és mániás-depressziós betegség gyermekkorban

A mánia hangulatbetegség, amely során a gyermek túlzottan lelkes, izgatott és aktív, nagyon gyorsan gondolkozik és beszél. A mánia kevésbé kifejezett formáját hipomániának nevezik. Mániás-depressziós betegségben mániás vagy hipomániás szakaszok depressziós időszakokkal váltják egymást.


Gyermekkori dezintegratív megbetegedés

Gyermekkori dezintegratív zavarról beszélünk, amikor egy normálisnak tűnő gyermek három éves kor után fiatalabb kornak megfelelően kezd viselkedni (visszafejlődik).


Depresszió

A depresszió nagyfokú szomorúság érzése, frissen átélt veszteséget vagy más lehangoló eseményt követhet, a szomorúság az eseményhez képest azonban eltúlzott és az elfogadhatónál hosszabb ideig tart. A súlyos depresszió viszonylag ritka kisebb gyermekek között, serdülőkben azonban gyakori. Ennek ellenére bizonyos mértékű depresszió problémát jelenthet iskoláskorúakban. A gyermekekben és serdülőkben a depressziót a következő események vagy problémák válthatják ki: szülő halála, elszakadás a baráttól, beilleszkedési nehézségek az iskolában, barátkozási nehézség, gyógyszer- vagy alkoholfogyasztás. Néhány gyermek depressziós lehet mélyreható szomorú élmény nélkül is. Gyakran ezen gyermekek családtagjai ismert depressziósok, kutatások szerint a depresszió családi halmozódást mutat. Tünetek és kórisme Gyermekekben a depresszió tünetei a túlzott szomorúság és értéktelenség érzésének felelnek meg. Akárcsak a felnőtteknek, a depressziós gyermeknek is lehetnek öngyilkossági gondolatai. Az orvos a depressziót általában a tünetek alapján diagnosztizálja. A depressziót azonban néha látszólag ellentmondó tünetek, így túlzott aktivitás és agresszív, antiszociális magatartás álcázza. Kezelés Az orvos megpróbálja kideríteni, hogy vajon családi vagy szociális stressz okozta-e a depressziót, és kizárja az esetlegesen háttérben álló szervi betegségeket. Általában antidepresszáns gyógyszer adására kerül sor, amely az agy kémiai egyensúlyának javításán keresztül hat. Ugyanakkor csak kevés tanulmányban dokumentálták az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyságát gyermekekben. A leggyakrabban felírt gyógyszerek a szelektív szerotonin visszavétel (re-uptake) gátlók, így a fluoxetin, a szertralin és a paroxetin. Az antidepresszánsok másik csoportját alkotják a triciklikus antidepresszánsok, mint például az imipramin, amelyeknek jelentősek a mellékhatásai, ezért gyermekekben csak különös körültekintéssel alkalmazhatók. Az antidepresszáns gyógyszerek optimális adagjának beállításakor az orvos figyeli a gyermek mentális állapotában beálló javulást és ellenőrzi a gyógyszer mellékhatásait. Gyermekek és serdülők depressziójának kezelése a gyógyszer adásánál többet igényel. Egyéni pszicho-, csoport- és családterápia egyaránt kedvező hatású lehet. A családtagokat és az iskolai személyzetet megkérik, hogy csökkentsék a gyermeket érő stresszt és tegyenek erőfeszítéseket a gyermek önbecsülésének növelésére. Válságos helyzetben - öngyilkossági kísérlet megakadályozására - rövid kórházi elhelyezésre lehet szükség.


Magatartászavarok

A magatartászavart ismétlődő rendbontó magatartás jellemzi. A magatartászavaroknak több típusát különítik el. A magatartászavarok a magatartás olyan súlyos problémái, amelyek a gyermek és mások közötti normális kapcsolatokat fenyegetik.


Autizmus

Az autizmus olyan fejlődési zavar, amelyben a fiatal gyermekeknél nem alakulnak ki a rendes szociális kapcsolatok, megszállottan és szertartásosan viselkednek és az intelligenciájuk általában átlag alatti.


Szobatisztaságra nevelés

A legtöbb gyermek székletürítések tekintetében 2-3 éves kor között, vizeletürítés szempontjából pedig 3-4 éves korra lesz szobatiszta.


Tanulási zavarok

A tanulási zavarokban szenvedő gyermekek képtelenek a tudás és információk megszerzésére, megtartására és széleskörben történő használatára. Okai a figyelem, az emlékezés vagy a gondolkodás zavarai, következménye pedig a tanulmányi teljesítményben való lemaradás. A tanulási zavaroknak sok fajtája van és nincs egy megnevezhető kiváltó ok, ami ezeket indokolná. Minden tanulási zavar alapja azonban, a jelenlegi vélemények szerint, a kóros agyi működés.


| | | | | | | 8 | | |

Web Design & Development Prowebshop