ÚJ

Dadogás

Amikor a dadogás okairól, oki elméleteiről beszélünk, több fő területet érintünk. Az elméletek egyik nagy csoportja személyiségbeli zavarokkal, érzelmi, alkalmazkodási zavarokkal, magatartási rendellenességekkel kapcsolja össze a dadogás problémakörét. A kutatók nem a tüneteket vizsgálják elsődlegesen, hanem a dadogó személyiségét. Az alábbiakban néhány megfigyelésről szeretnék szólni, melyek nem általánosíthatók, nem érvényesek minden dadogóra, és az említésre kerülő nehézségek nem vonzanak szükségszerűen dadogást.


Logopédiai kezelések

A tiszta, jól artikulált beszéd számtalan munka elengedhetetlen része, de igen sok gyerek és felnőtt életét is megkönnyíti, mert a dadogás, selypítés, pöszeség komoly komplexusokat válthat ki.


A beszéd fejlődése

A cikk első részében az értelmes beszéd megjelenése előtti időszakot tekintjük át, majd pedig az aktív beszéd fejlődését követhetjük végig egészen a serdülőkorig. Ezt követően a beszédfejlődést gátló tényezőket vesszük sorba, végül a témát néhány jó tanáccsal zárjuk.


A diszlexia magyarázata

A legújabb kutatások feltárták azt, hogy miért okoz nehézséget a diszlexiás gyermekek számára, hogy egy zajos szobában odafigyeljenek a beszédre.


A diszlexiát génhiba okozhatja

A diszlexia a tanulási nehézségnek az a fajtája, amikor normális intelligenciájú embereknek állandó és jelentős problémái vannak az olvasással, miközben helyesen ír. Legalább hatmillió britről vélik, hogy diszlexiás - a lakosság 4 százaléka súlyosan diszlexiás és egy további 6 százaléknak vannak olvasási problémái.


A diszlexia gyógyítható

Az Egyesült Államokban, a Seattle-i egyetemen kidolgozták egy három hetes intenzív „beindító” tanfolyam módszerét, amely a diszlexiás gyerekeket megtanítja egy szó betűi, hangalakja és jelentése közti kapcsolat felismerésére.


Diszlexia

A diszlexia elsősorban a nyelvre épülő tanulás zavara, amely gondot okoz a szótanulásban és az olvasásban, átlagos vagy közel átlagos intelligencia, megfelelő motiváció és nevelés, valamint ép látás és hallás ellenére. A diszlexia családi halmozódást mutat, több fiút érint, mint lányt. A diszlexiát leginkább az agyban a hang és a beszélt nyelv feldolgozási zavara okozza. E zavarok születéstől fogva fennállnak, érintik a szófelismerést, és betűzési, valamint írás-problémákhoz vezethetnek.


Sebészileg javítható a dadogás

AUSTIN, Texas - Agyműtét egy beszédhiba korrigálására?


A dyslexiások rendellenes agyműködése

A dyslexiás emberek agyműködése sok rendellenességet mutat olvasás közben - egyes területeken alul-, máshol túlműködést -, ami jól jelzi, hogy ezek az emberek mekkora energiát fordítanak arra, hogy a nyomtatott szövegből kihámozzák a jelentést, jelentették ki kutatók.


Megtalálták a dyslexia genetikai okát

A tudósoknak sikerült azonosítaniuk a dyslexiát okozó gén helyét, így lehetővé vált az olvasási rendellenesség szűrése és korai kezelése. A felfedezés azt jelenti, hogy legalább négy gén felelős a dyslexiáért.


| 2 | | |

Web Design & Development Prowebshop