A gének szerepe a nikotinfüggőségben

Egy 14 ezer amerikai és európai dohányos körében végzett vizsgálat azonosított két, a nikotinfüggőséggel kapcsolatban levő fehérjét. Mintegy 6 ezer résztvevő DNS-mintáját a humán genom 500 ezer ismert variációjára vizsgálták, hogy valamelyik változatból megmondható-e, hány cigarettát szív el naponta a legerősebb dohányos.


Dohányzásról leszoktatás hipnoterápiával

Az Amerikai Mellkassebészek Kollégiumának éves chicagoi tudományos konferenciáján beszámoltak arról, hogy jó eredményt lehet elérni a dohányzásról való leszokásban, ha az egyéb kezelések mellett hipnoterápiát is alkalmaznak.


A dohányzás ára - Szájüregi és tüdődaganatok...

A dohányzás sajnos minden ismert káros következménye ellenére is rendkívül népszerű szenvedély. A tapasztalatok szerint sok esetben a dohányosok közönyösen, avagy cinikusan gondolkodnak az őket - és a passzív dohányosokat - fenyegető betegségekről. De tudják-e, hogy pontosan mivel állnak szemben?


Sosem késő leszokni a dohányzásról

Holland kutatók arról számoltak be, hogy még idős korban sem késő leszokni a dohányzásról, még akkor is értékes éveket lehet nyerni.


A testmozgás és a nikotinterápia együttesen segít elhagyni a dohányzást

Osztrák kutatók a dohányzásról való leszokás újfajta módszerét kísérletezték ki. A nikotintartalmú rágógumi vagy a tapasz testmozgással együtt megkönnyíti a leszokást, de legalábbis kevesebbet szívtak a dohányosok, és jobbak voltak a légzési teljesítményük mérési eredményei is.


A passzív dohányzás is hozzászokást okoz

Köztudott, hogy a passzív dohányzás, a másodlagos füst belélegzése tüdőrákot és más, a dohányzással összefüggő megbetegedéseket okozhat. A montreáli McGill University kutatói a közelmúltban jelentették, hogy a passzív dohányos gyermekek nagyobb valószínűséggel lesznek dohányosok, mint akik füstmentes családban nőnek fel.


A gyermekkori passzív dohányzásnak hosszan tartó káros hatása van

Egy a közelmúltban megjelent tanulmány szerint a kisgyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás egy életre szóló légzőszervi problémákat okozhat. A tanulmány 35 ezer felnőtt szingapúri lakos adataira támaszkodva megállapította, hogy azok, akiknek a családjában dohányoztak, sokkal gyakrabban szenvedtek krónikus köhögéstől, mint a gyermekkorukat füstmentes környezetben töltők.


A dohányos szülők veszélyeztetik a gyerekeiket

Azok a gyerekek, akiknek az otthonában dohányoznak, háromszor gyakrabbanl betegszenek meg tüdőrákban felnőttkorukban, mint akik nincsenek rendszeresen kitéve a dohányfüstnek, olvasható egy új tanulmányban, amely a brit rákkutató központ szerint „riasztó kilátást” ígér a dohányzó szülőknek.


A nikotinéhség oka

Szerte a világon évente négymillióan halnak meg dohányzásra visszavezethető okok miatt. Valószínűleg jórészt egyetlen molekula a felelős a nikotinra való rászokásért, mondják a kutatók. Ez a felfedezés dohányosok millióit segítheti a leszokásban.


A serdülőkori dohányzás hatásai az agyra és a viselkedésre

A serdülők agya élénkebben reagál a nikotin jutalmazó hatására, mint a felnőtt agy, olvasható az UC Irvine kutatóközpontjának tanulmányában.
A kutatók azt is megállapították, hogy a serdülőkorban az első nikotinos élmény hatással van a további viselkedésbeli reakciókra is. Az eredmények magyarázatul szolgálhatnak arra, miért hajlamosak a kamasz dohányosok e szokásukat felnőttkorukban is folytatni.


| | | | | 6 |

Web Design & Development Prowebshop