A patkányok is búskomorkórosak, de ők a hosszabb napoktól

A patkányok is szenvednek a szezonális búskomorságtól, ám ők az emberektől eltérőn nem a rövidülő nappaloktól lesznek kedélybetegek, hanem a hosszabbodóktól - fedezték fel amerikai kutatók.


Hogyan legyünk úrrá a bipoláris betegségen?

A bipoláris betegség (korábbi nevén mániás depresszió) súlyos kór, amelynél az eufóriás fázisok váltakoznak a depressziós szakaszokkal.


Hárompercenként követnek el öngyilkosságot Kínában depresszió miatt

Egyre több áldozatot szed a depresszió Kínában, ahol hárompercenként követnek el depressziósok öngyilkosságot, s ugyanezen idő alatt 11 másik ember kísérli meg eldobni az életét.


Világjárvány lett a depresszió, Magyarországon is sok a beteg

A depresszió 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz világviszonylatban a WHO előrejelzése szerint; Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved depressziós tünetektől.


A kalóriaszegény üdítőitalok talán növelhetik a depresszió kockázatát

Összefüggést talált a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között egy új amerikai tanulmány.


Ne vegye a szívére!

A depresszió többféle módon támadja meg a szívet. Megzavarhatja a szívritmust, fokozza a gyulladást és a vérrögképződést, valamint elárasztja a szervezetet vérnyomásemelő és az artériák merevségét fokozó stresszhormonokkal.


A téli depresszió és ellenszerei

Az év végi kimerültség, fényhiány a magyar lakosság 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz. A közismert tünetek legyőzéséhez ad tanácsokat a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője, Dr. Perczel Forintos Dóra.


Nagy a depresszió kockázata azoknál, akiket bántalmaztak gyerekkorukban

Először dokumentálták német kutatók, hogy a gyerekkori traumák olyan epigenetikai változásokat indíthatnak el, amelyek következtében maradandóan megváltozik a stresszhormonok termelődését szabályozó rendszer. Génszabályozásuk tartós megváltozása miatt a bántalmazott gyerekeknél később nagy a szorongás, a depresszió és más hangulati zavarok kockázata.


A kövérséghez köthető egyik génváltozat védhet a depressziótól

Lehet valami igazság abban a sztereotípiában, amely a boldog kövérekről szól, kanadai kutatók ugyanis friss tanulmányukban megállapították, hogy a kövérséggel kapcsolatba hozott egyik génváltozatot hordozó emberek körében némiképp ritkábban fordul elő a depresszió.


Egyre nagyobb gondokat okoz a depresszió Kínában

A szívroham után a depresszió a második leggyakrabban diagnosztizált betegség Kínában, tavaly a szakorvosok becslése szerint mintegy 260 millió ember, vagyis a lakosság mintegy 20 százaléka szenvedett legalább enyhe depresszióban.


| | | | | | 7 | | | |

Web Design & Development Prowebshop