Téveszmés betegség

A téveszmés betegséget egy vagy több, legalább egy hónapig fennálló téves vélekedés jellemzi. A skizofréniával szemben a téveszmés betegség viszonylag ritka, és a cselekvőképességet kevésbé érinti. A betegség általában a felnőttkor középső vagy késői szakaszában jelentkezik először.


Skizofréniagátló D-vitamin

A skizofrénia szörnyű betegség. Az ebben az elmezavarban szenvedők elvesztik a valósággal a kontaktust, érzékcsalódásaik, téveszméik áldozatává válnak, gondolkodásuk torzul, érzelmi életük elsivárosodik. Ráadásul nem ritka baj, egy százalék körüli a gyakorisága - többek között az Alzheimer-kórnál, de még a cukorbetegségnél is gyakoribb.


Egyéni érzékenység, stressz, adottság: skizofrénia

A népesség egy százaléka skizofréniás, a betegség krónikussá válásával elvész a cselekvőképesség, ami gondnokság alá helyezést von maga után. A betegség okai ma még nem egyértelműen meghatározottak. Bugarszki Zsolt azok véleményét osztja, akik szerint biológiai örökölt adottságok mellett az egyéni érzékenység, a stressz, az élettörténet során bekövetkezett veszteségek befolyásolják a skizofrénia kialakulását. Nehéz, felelősségteljes feladat normálisnak tartott viselkedési formáktól eltérő magatartása alapján egyértelműen megállapítani és kimondani bárkiről, hogy skizofréniás. Magyarországon bármilyen pszichiátriai problémát, így a skizofréniát is, bélyegként, stigmaként cipeli az ember élete végéig. A mai kezelésére még jellemző az úgynevezett "forgóajtó" jelenség: a kórházba került beteg megfelelő gyógyszeres terápiában részesül, majd visszatér eredeti, változatlan közegébe, amelynek bizonnyal része volt betegsége kialakulásában, és tünetei hosszabb-rövidebb időn belül újra jelentkeznek.


Schizofrenia és a rák

Több vizsgálat eredménye fölvetette azt a lehetőséget, hogy a schizofrén betegek körében alacsonyabb a rákos megbetegedés kockázata.


Nagy várakozás előzi meg a skizofrénia-gyógyszert

A Wall Street élénken reagált a Johnson & Johnson jelentésére, amelyben a skizofrénia elleni új gyógyszerük, a Risperdal hosszabb hatású változatának III. fázisú klinikai teszteredményeit tették közzé (a gyógyszert az Alkermes fejlesztette ki).


Schizofrenia - késői gyermekek veszélyben?

A spermiumokban lévő génhibák idővel egyre szaporodnak, így elvileg minél idősebb a fogantatáskor az apa, annál valószínűbb a családjában még nem tapasztalt genetikai hátterű betegség kialakulása.


Skizofrénia: vírusok a háttérben?

A skizofrénia, az egyik legsúlyosabb idegrendszeri betegség oka még felderítetlen. Epidemiológiai vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy retrovírusok is szerepet játszhatnak kialakulásában.


Skizofrénia

"Kizökkent az idő, oh kárhozat" - mondja Hamlet dán királyfi, amikor szembesülni kényszerül az "unalmas e világi ügylettel". Shakespeare elsőként idézett mondatánál pontosabban senki nem fogalmazta meg a skizofrénia lényegét, a második idézett mondatnál pontosabban pedig a skizofrén beteg betegségből adódó tragédiáját. A skizofrén beteg ugyanis más idősíkban él. Ennek a más idősíknak megfelelő ingerekkel találkozik. Viselkedése, reakciómódja válasz a csak saját maga által megélt ingerekre. A betegség magyar fordításban hasadásos elmezavart jelent.


Légből kapott diagnózis

A schizofrénia újfajta diagnosztikai módszerére akadtak skót tudósok: a betegek leheletében kétszer magasabb etán-koncentrációt mértek.


Bőrtapasszal megállapítható a schizofrénia

Egyszerű bőrtapasz áll rövidesen az elmeorvosok rendelkezésére, hogy felállítsák a schizofrénia diagnózisát, mely néha igen nehéz. A teszt kifejlesztői azt is remélik, hogy a betegek így könnyebben beleegyeznek majd a gyógyszeres kezelésbe.


| | | 4 |

Web Design & Development Prowebshop