Pikkelysömör és cukorbetegség együttes előfordulása

A pikkelysömör és cukorbetegség közötti, korábban is már feltételezett összefüggést izraeli kutatók most igazolták. Az összefüggés ismeretében javasolják, hogy a bőrgyógyászok hívják fel pikkelysömörös betegeik figyelmét a cukorbetegség többi kockázati tényezőire.


A vércukorszint csökkentő gyógyszerek mérséklik a pikkelysömör kockázatát

Svájci kutatók által végzett vizsgálatok eredménye szerint egyes szájon át szedhető antidiabetikumok mérséklik a későbbiekben esetlegesen kialakuló psoriasis kockázatát.


A pikkelysömör és a pikkelysömörhöz társuló izületi gyulladás egy tőről fakad

A pikkelysömör (psoriasis), amely egy a bőrt, körmöket és nagyon ritkán nyálkahártyát érintő bőrbetegség, és a pikkelysömörhöz társuló izületi gyulladás (arthritis psoriatica; PsA), annak ellenére, hogy együttes előfordulásuk változó mértékű, valószínűleg eredendően egy közös, más ízületi és bőrgyógyászati betegségektől eltérő folyamat révén alakulnak ki, összegzik a kutatók egy áttekintő közleményben.


A pikkelysömör korszerű kezelése és gondozása

A pikkelysömör a lakosság 1,5-2%-át érintő kórkép. Tünetei sok ember számára zavaróak, a panaszok akadályozzák a munkájában, rendszeresen kell orvosát felkeresnie, és vannak a betegségnek olyan formái, amikor fekvőbeteg osztályos kezelés válhat szükségessé. A betegség gyermek- és késő felnőttkorban is kezdődhet, de leggyakrabban a 20-30. életév körül jelenik meg. A nemek közötti megoszlás közel azonos.


Remény a pikkelysömörben szenvedőknek

Reményt nyújt a pikkelysömörben (psoriasisban) szenvedő kétségbeesett betegeknek egy újgenerációs gyógyszercsalád, az ún. biogyógyszerek.


Autoimmun betegségek

Az e betegségcsoportba tartozó kórképek megegyeznek abban, hogy a kötőszövetben immuneredetű gyulladásos folyamatok zajlanak. Ennek megfelelően számos tünetük is hasonló, a különbséget csak az jelenti, hogy melyik szervben zajlik a folyamat. Így a tünetek a mellhártyagyulladás, szívbelhártyagyulladás, izületi gyulladás stb. tünetei.


Legyünk óvatosak az Interneten kínált pikkelysömör gyógyszereket illetően.

Portland, Oregon. A National Psoriasis Foundation figyelmezteti a betegeket, hogy a psoriasisnak, ennek a gyógyíthatatlan immuneredetű betegségnek állítólagos gyógyítására az Interneten és újsághirdetésekben is egyre több hamis állítás olvasható.


Gyógyszer pikkelysömör ellen

Az FDA szakértői testülete fontos új gyógyszert ítélt alkalmasnak a pikkelysömör (psoriasis) kezelésére. A Genentech és a Xoma gyárak terméke, a Raptiva nevű gyógyszer valószínűleg még az év vége előtt a patikákba kerül.


Pikkelysömör (pszoriázis)

A pikkelysömör krónikus, visszatérésre hajlamos, ezüstösen hámló kiemelkedésekkel és különböző méretű plakkokkal járó betegség. A hámlást a bőr sejtjeinek kórosan gyors osztódása és cserélődése okozza. A felgyorsult sejtosztódás oka ismeretlen, de úgy gondolják, hogy ebben valamilyen immunológiai folyamat játszik szerepet. A betegség gyakran családon belül halmozódik. A pikkelysömör a fehérbőrűek 2-4 százalékát érinti, feketéknél ritkább. Rendszerint 10 és 40 éves kor között kezdődik, bár minden életkorban előfordulhat.


Új kezelés pikkelysömörre

Tavaly februárban hazánkban járt egy ausztrál bőrgyógyász, aki a pikkelysömör kezelésére specializálódott. Édesapja bőrbetegségének kezelésére kifejlesztett egy olyan krémcsaládot, melyet azóta igen nagy sikerrel alkalmaz már más betegeinél is. A készítményeket előbb egy bécsi bőrklinikán, s az elmúlt fél évben hazánkban is klinikailag tesztelték. Az eredmények igen bíztatóak külföldön és nálunk is.


| 2 |
data-full-width-responsive="true">