Vesekövesség, zsákvese

Bár a vesekő jórészt kalcium-oxalátból áll, nem kell félni a kalciumban gazdag ételektől. Épp ellenkezőleg.

A vese működése és vizsgálata

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.

Művesekezelés

A vese működésének rövidebb idejű (akut veseelégtelenség) vagy tartósan kiesett (krónikus veseelégtelenség) működését pótolni kell.

ÚJ

A szív körüli zsír jelezheti a vesebeteg életkilátásait

A szív körüli zsírlerakódás mértéke jelezheti a krónikus vesebetegek életkilátásait - mutatta ki egy kardiológusokból álló nemzetközi kutatócsoport.


Ételek és italok, amik segíthetnek a hólyaghurut megelőzésében

A nők anatómiailag érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, de szerencsére van néhány olyan étel és ital, ami segíthet megelőzni a hólyaghurutot.


Nyolc nap alatt három gyerek kapott új vesét a Semmelweis Egyetemen

Három gyereken végeztek sikeres veseátültetést nyolc napon belül a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - tudatta az intézmény csütörtökön a honlapján. A közlemény szerint egy 17 éves, egy 8 éves és egy 7 éves gyerek kaphatott új szervet, és már mindhárman hazamehettek a kórházból.


Kalcium és a vesekő

Újabb bizonyítékot tártak fel portlandi kutatók: bár a vesekő jórészt kalcium-oxalátból áll, nem kell félni a kalciumban gazdag ételektől. Épp ellenkezőleg, a kalcium fogyasztása csökkenti a vesekő kockázatát.


Működő mesterséges vesét állítottak elő

Laboratóriumi körülmények között előállított vesét ültettek be patkányoknak amerikai kutatók: a mesterséges szerv a transzplantációt követően megkezdte a vizelettermelést.


Nefrogén szisztémás fibrosis

A nefrogén szisztémás fibrosis, melyet korábban nefrogén fibrotizáló dermopathiaként említett az irodalom, egy ritka kórkép, mely vesebetegeknél jelentkezik.


Miről árulkodik a vizelet?

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.


Hólyaghurut ellen zöld tea

Amerikai kutatók szerint a zöld tea hatóanyaga sikeresen alkalmazható a hólyaghurut kezelésére is.


Veseszövetet állítottak elő pluripotens őssejtekből japán tudósok

A Kiotói Egyetem tudósainak a világon elsőként sikerült veseszövetet előállítaniuk indukált pluripotens őssejtekből (iPS).


Az ülő életmód árt a vesének is

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a sok ülés ártalmas az egészségre, megnő a cukorbetegség, a szívroham, sőt egyes rákfajták kockázata is. Egy új kutatás során most kiderült, hogy a krónikus vesebetegség rizikóját is növeli.


| | | 4 | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop