Tornával a vizeletcsepegés ellen

A vizelet tartásában jelentős szerepe van a medencefenék izom- és kötőszöveti rendszerének. Alátámasztja a medence kimenetét és rögzíti annak szerveit, tónusával biztosítja azok működését. A női medencealap tágulásával biztosítja a születendő magzat számára az utat a külvilág felé.

| Gyógy-ír   Kisalföld

A többféle, gyakran egymással is ellentétes funkciók indokolják az izomrendszer létjogosultságát. Ebben az ellentétben keresendő a záróapparátus gyakori meggyengülésének az oka is. Nőknél a kóros ellazulás gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Hölgyeknél az izomlemezek folytonosságát a hüvely megbontja, jelentősen csökkentve ezzel működésük hatékonyságát.

A női medence a férfiakénál szélesebb, ezért a medencealapi izmoknak nagyobb teret kell áthidalniuk. Ez a különbség a szülést követően akár 1-1,5 centiméterrel is fokozódhat. A kötőszöveti rendszer szüléskor és a posztmenopauzában bekövetkező hormonváltozások miatt fellazul, így a medencealap tartófunkcióját gyengíti.

Az aktív dolgozó, negyvenes-ötvenes éveiben járó nők körében a legelterjedtebb.

Minden megterhelés, mely növeli a hasűri, ill. medencei nyomást, erősen igénybe veszi a medencealap izmait. Ezért veszélyeztetettek mindazok, akik:

  • elhízottak (náluk a megnövekedett testsúly jelenti a fokozott terhelést);
  • nehéz fizikai munkát végzők;
  • asztmában, krónikus hörghurutban szenvedők, erős dohányosok (náluk a köhögés váltja ki a hasűri nyomás növekedését);
  • szülő nők (amikor a magzat koponyája a szülőcsatornán áthalad, az izmok nagymértékben megnyúlnak);
  • krónikus szorulásban szenvedők (náluk a székletürítés erőteljes nyomással jár, mely mindig egy irányban tágítja az izmokat);
  • veleszületett, vagy szerzett kötőszöveti gyengeség, renyhe izomműködés áll fenn testszerte;
  • ellentétes hasi légzést végzők.

Belégzéskor a rekeszizom összehúzódik és lesüllyed, összenyomja a hasüreg tartalmát, amitől a has kidomborodik. Kilégzéskor a rekeszizom ellazul és a mellkas irányába felemelkedik. A hasüreg nyomása megszűnik, a has lelapul, s a tüdő kibocsátja a levegőt. Ez a szabályszerű légzés. Az ellentétes hasi légzést végzők belégzésnél kissé behúzzák a hasukat, kilégzésnél pedig ellazítják hasizmaikat. Ez a légzési mód nagy terhet ró a medencealap izmaira. Mivel belégzésnél a rekeszizom lesüllyed, ezzel törvényszerűen nő a mellkas, és csökken a has térfogata. Ha ekkor a hasukat is beszívják, akkor a hasi szervek csak lefelé tudnak elmozdulni. A medencefenék lesüllyed, a zsigeri szalagok megnyúlnak. A túl szoros nadrág, ill. szoknya viselése a testtájék vérellátását rontja, így kóros elváltozást okoz a medencealapon.

A medencefenék tartófunkciójának sérülésekor a kismedence izomzata meggyengül, a szalagok megnyúlnak. A kismedencei szervek elmozdulnak eredeti helyükről, ha köhögés vagy székelés közben a préselés miatt kifejtett nyomás a zsigerekre nehezedik.

Súlyos esetben mindezt már a nehézségi erő is kiválthatja. Ekkor az érintett szervek - méh, húgyhólyag, húgycső, végbél - előesése típusos. A hüvely elülső falának kitüremkedése (uretrokele) ingerelheti a húgycső nyálkahártyáját, ami fokozza a vizelési ingert. A végbél elülső falának elődomborodása (rektokele) a vagina hátulsó falát nyomja. A belek működésekor fájdalmas érzést okozhat. A hólyag kitüremkedése a hüvely felső elülső falába (cisztokele) szinte mindig együtt jár vizelési panaszokkal.

A méh helyzetváltoztatásakor a medenceüregből a hüvelycsatornába száll le (méh prolapsus). A prolapsus szinte mindig a medencefenék izmainak sérülésekor következik be. Egyik legkellemetlenebb tünete az állandó vizelési inger, amely időnként akaratlan vizeletvesztéssel jár.

A vizeletvesztés az aktív dolgozó, negyvenes-ötvenes éveiben járó nők körében a legelterjedtebb. Számukra már a kisebb mennyiségű vizeletvesztés is komoly életviteli és pszichés gondokat okoz. A nagyszámú beteg ellátása az egészségügy számára jelentős feladatot és költséget jelent. Minden olyan kezelési módot fel kell használni, mellyel ez az állapot megelőzhető, kialakulása esetén javítható.

Angolszász és skandináv országokban sikerrel alkalmazzák a kismedencei tornagyakorlatokat, melyek önmagukban vagy a konzervatív terápia részeként alkalmasak az inkontinencia megelőzésére, ill. gyógyítására. A medencealap tréningje nem új keletű. Már az 1950-es években Alfred Kegel leírta a torna jótékony hatását. (Folytatjuk.)

| medencealap, vizeletcsepegés, kötőszöveti, rendszer, hüvelycsatorna
2002-07-18 15:00:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop