ÚJ

A húgyutak fertőzései

A húgyutak a vesék, a vesét a húgyhólyaggal összekötő vezetékek (uréter), a hólyag és a belőle vizeletet a külvilágba vezető húgycső (uretra) részekből tevődnek össze. Ha csak az alsó részeket (húgycső, hólyag) érinti a fertőzés, enyhébb fokú megbetegedés jön létre, súlyosabb, ha a fertőzés felterjed a vesékre is (vesegyulladás, vesemedence-gyulladás).


Húgyúti gyulladások

Megjelenési formái igen széles skálán mozognak, a népbetegségnek számító hólyaghuruttól az életveszélyes szepszisig (vérmérgezésig). Jelentőségük nem elhanyagolható a végstádiumú veseelégtelenség kialakulásában sem. Krónikussá válásuk leggyakrabban a húgyutakban levő, a normális vizeletáramlást akadályozó eltéréseknek tulajdonítható. Különösen gyakoriak nőknél, mert a rövid húgycső bemenetéhez közel van a hüvely és a végbél. Így a bélbaktériumok és a hüvelygyulladás kórokozói könnyen bejutnak a húgycsőbe, rajta felvándorolva a hólyagba, a húgyvezetékbe és azon át a vesékbe.


Húgycsőgyulladás

Húgycsőgyulladás (urethritis, ejtsd: uretritisz) alatt a húgycső - az a cső, amelyen át a vizelet kijut a szervezetből - gyulladását értjük. Húgycsőgyulladást okozhatnak baktériumok, gombák vagy vírusok. A nők esetében az organizmusok rendszerint a hüvelyből érkeznek a húgycsőbe. A legtöbb esetben az alsó bélszakaszokból származnak a baktériumok, és a végbélnyílásból érik el a hüvelyt. A férfiak kevésbé hajlamosak húgycsőgyulladásra.


Húgyvezeték-gyulladás

Húgyvezeték-gyulladás (ureteritis, ejtsd: ureteritisz) alatt egyik vagy mindkét húgyvezeték (a veséket a húgyhólyaggal összekötő vezetékek) gyulladását értjük. A leggyakoribb oka vese- vagy húgyhólyagfertőzés ráterjedése. A húgyvezeték-gyulladás másik oka a húgyvezeték bizonyos szakaszának beidegzési zavaras miatt létrejött vizeletpangás (a vizelet elfogyásának zavara). A betegség alapjául szolgáló vese- vagy húgyhólyagfertőzés kezelendő. A húgyvezeték azon szakaszait, ahol beidegzési zavar észlelhető, esetleg sebészileg eltávolítják.


Vesemedence-gyulladás

Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis, ejtsd: pielonefritisz) alatt az egyik vagy mindkét vese bakteriális fertőzését értjük. A kórházon kívül észlelt vesefertőzések 90%-át a vastagbélben nagy számban előforduló Escherichia coli baktérium okozza, ez az arány a kórházban kezeltek esetében csupán 50%. A fertőzés rendszerint a genitális területről száll fel a húgyhólyagra.


Húgyhólyaggyulladás, intersticiális

Az intersticiális húgyhólyaggyulladás a húgyhólyag fájdalmas gyulladása. Ennek oka ismeretlen, mert a vizeletben fertőző organizmust nem lehet kimutatni. A betegség középkorú nőknél gyakori. Tünetei: gyakori, fájdalmas vizeletürítés, és a vizelet gyakran tartalmaz mikroszkópos vizsgálattal kimutatható gennyet és vért.


Tesztelés előtt a húgyúti fertőzések elleni vakcina

Még az idén megkezdik az első olyan oltóanyag humán tesztelését, amely hathatós védelmet ígér a krónikus húgyúti és hólyagfertőzések ellen.


Itt a felfázási szezon!

Ha tél közepén - főleg éjszakánként - a szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget - akár óránként többször is, mert erős vizelési ingert érzünk -; ha fáj a hasunk, és mindemellett a pisilés égető fájdalmat okoz, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a tüneteket hólyaghurut okozza.


A húgyhólyaggyulladás a nőgyógyászati praxisban (II.)

A változókor csak az utóbbi 4-5 évben vált közismert fogalommá Magyarországon. Ez a nő életének - a serdülőkor utáni - második, éveken át tartó változássorozata. 10 évvel ezelőtt a legtöbb nőgyógyász csak azt mondta: "Ezzel együtt kell élni" vagy "Majd elmúlik", vagy egyáltalán meg sem hallották.


A húgyhólyaggyulladás a nőgyógyászati praxisban

A hüvelygyulladás után a második leggyakoribb betegség a húgyhólyaggyulladás, amely nőgyógyászhoz kényszerítheti a nőket. Bár először szeméremből otthon várják a spontán gyulladást, majd felkeresik a háziorvost, akitől legtöbbször meg is kapják a megfelelő kezelést. De a makacs, fájdalommal járó, antibiotikumra nem gyógyuló esetekben szakorvosi kivizsgálás szükséges. Ekkor segíthet az urológus, a belgyógyász és a nőgyógyász.


| | 3 |

Web Design & Development Prowebshop