ÚJ

A világ legnagyobb egészségügyi vizuális adatbankját hozzák létre Nagy-Britanniában

A világ legnagyobb egészségügyi képalkotó - röntgen, MRI és CT - programja indult a héten Nagy-Britanniában: az emberi belső szervekről készült felvételek legnagyobb gyűjteményét készítik el.


Ultrahangvizsgálat (UH, echográfia)

Az ultrahangvizsgálat során a különböző szervek akusztikus sajátosságaik, hangvisszaverő képességük alapján különülnek el egymástól.


DNS-károsodást okozhatnak a CT-vizsgálatok

DNS-károsodást okozhat a komputeres tomográfia (CT) - mutatták ki korszerű laboratóriumi eljárások alkalmazásával a Stanford Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Journal of American College of Cardiology:Cardiovascular Imaging című szaklapban ismertették.


Magyar fejlesztés az emberi test tökéletes feltérképezéséért

Eddig soha nem látott részletgazdagságban látható a teljes emberi test: egyedülálló térszkennert fejlesztett a magyar csapat. A Four Point Kft orvosi és mérnöki csapata által továbbfejlesztett 4D Anatomy-technológia egy merőben újszerű megjelenítést nyújt a boncolások és műtétek szimulációja során.


Az orvosi műhibákat is regisztrálhatja a jövőben

Hamarosan néhány kattintással leellenőrizhetik a svédek, hogy az őket kezelő orvost vonták-e már felelősségre műhiba elkövetéséért.


Betegségeket szűrhet ki egy új, leheletelemző japán műszer

Leheletelemző műszerrel rukkolt elő a héten a japán Toshiba elektronikai és gépipari konszern: a készülék mindössze harminc másodperc alatt képes kiszűrni egy sor különböző betegséget.


Testben utazó mikrobuborékokat fejlesztenek

Különleges mikrobuborékok fejlesztésén dolgozik a GE Global Research (GRC) kutatóintézet egyik ultrahangkutatója, Jason Castle: az aprócska, gázzal töltött, vörösvérsejt méretű gömböcskék képesek keringeni a véráramban, visszaverik a hanghullámokat és segítenek a szemcsés ultrahangfelvételek élesebbé tételében.


Technológiát dolgoztak ki szervek átláthatóvá tételére

Szervek átláthatóvá tételére alkalmas technológiát dolgoztak ki amerikai tudósok: a módszer segítségével akár molekuláris szintű képet tudnak alkotni a vizsgált szervek belső szerkezetéről.


Tudósok elkészítették egy őskori hal állkapcsának 3D-s modelljét

Komputertomográfos (CT) felvételek segítségével amerikai tudósoknak sikerült elkészíteniük egy kihalt őskori hal, a Helicoprion állkapcsának 3D-s modelljét, pontot téve arra az évszázados rejtélyre, hogy a sajátságos, csigavonalú, fűrészre emlékeztető fogak valójában hol helyezkedtek el - a szájon kívül vagy belül -, és az őslény mire használta őket.


Az elektronikus orvosi vizit ugyanolyan hatékony, mint a személyes orvos-beteg találkozók

Az elektronikus orvosi vizit (E-vizit) enyhébb megbetegedések, például orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz) vagy a húgyúti fertőzések esetében ugyanolyan hatékony lehet, mint a személyes orvos-beteg találkozások - hangsúlyozzák a Pittsburghi Orvosi Egyetem kutatói, akik eredményeiket a JAMA International Medicine című folyóiratban tették közzé.


| 2 | | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop