ÚJ

EKG-t pótló szupersztetoszkóp

A szívpanaszok vizsgálatára általában elektrokardiográfiai (EKG) készülékeket használnak. Ám a drága berendezések csak a jól felszerelt egészségügyi intézményekben állnak rendelkezésre, és igénybe vételükhöz a legtöbb helyen beutaló szükséges. Ezt váltja ki a 3M Littman elektronikai vállalat által feltalált Electronic Stethoscope 3200 elnevezésű szupersztetoszkóp és a hozzá fejlesztett cardioscan szoftver.


Háromdimenziós érfelvételek segítik a kardiológusokat

Hamarosan három dimenzióban vizsgálhatják a kardiológusok a páciensek szívkoszorúereit egy új szoftvernek köszönhetően, melyet kedden mutattak be amerikai fejlesztői.


Növeli a rák kockázatát a CT-k sugárterhelése

A 2007-ben elvégzett komputertomográfos (CT) vizsgálatokból eredő sugárterhelés miatt 29 ezer amerikainál alakulhat ki rák és 15 ezren halhatnak meg - állítják hétfőn közzétett becslésükben amerikai kutatók.


A röntgenkészülék a legfontosabb találmányok listavezetője

A britek szerint a röntgenkészülék a legfontosabb találmány. A londoni Tudomány Múzeumának felhívására ötvenezer szavazat alapján állt össze a múltra, jelenre és jövőre a legnagyobb hatást gyakorló találmányok tízes toplistája.


Személyes testszag-minta: olyan, mint az ujjlenyomat

Amerikai mutatók állatokon végzett viselkedési és kémiai kutatásainak eredményei arra utalnak, hogy az egyén személyes „szag-aláírása” akkor is kimutatható, ha azt a táplálkozási hatások látszólag elnyomják. Az eredmények szerint éppen olyan egyéni tulajdonságról van szó, mint az ujjlenyomat vagy a DNS-minta. Az egyéni szag mind állatok, mind műszerek segítségével kimutatható.


Vérvizsgálat helyett nyálvizsgálat

A tűtől viszolygó emberek számára a laborvizsgálat, melyhez egy egész kémcső vér helyett elegendő egyetlen nyálcsepp, egy nap megkönnyíti majd az orvoshoz vagy fogorvoshoz bejelentkezés folyamatát. A kutatók technikai bravúrokkal a rákos betegségeket korai szakban kimutató, illetve más betegségek kórismézésére is alkalmas nyálvizsgálatokat dolgoztak ki.


Feltárulnak a nanoméretű világ eddig rejtett titkai

Svájci kutatók egy olyan szuperfelbontású röntgen mikroszkópot fejlesztettek ki, mely egyesíti magában az elektronmikroszkópok nagy térbeli felbontóképességét és a röntgensugarak kiváló szövetbe hatoló képességét.


Laboratórium egy chipkártyán

Egy „chip-labor”-nak nevezett berendezés új generációs otthoni szűrésre ad lehetőséget. A mérgező ételkomponenseket és gázokat vizsgáló berendezések ma még csak laboratóriumokban hozzáférhetők. Michigani kutatók azonban egy 16 darabos „chip-labort”-t próbálnak alkotni, ami mikrofluid rendszerével új teret nyit a tudományban. A kutatók szerint az eszköz előállítása néhány percbe fog csak kerülni.


Mikromágnesek – egy nap megújítják az MR technológiát

Lehetséges, hogy egy nap mikromágneseket lehet majd a szervezetbe juttatni, ami színessé teszi az MR felvételeket, és növeli a vizsgálat érzékenységét, illetve a képek információtartamát is.


A tapasztalt ultrahangvizsgáló csökkentheti a műtétek számát petefészekrákra gyanús eseteknél

Sokszor előfordul, hogy az petefészekrák gyanúja miatt műtétre kerülő betegeknél kiderül, hogy jóindulatú folyamatról van szó, így az utólag feleslegesnek ítélhető műtétek száma jelentősen csökkenthető, ha a műtét előtt az ultrahangvizsgálatot tapasztalt szakember végzi.


| | | 4 | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop