ÚJ

Diagnosztika: nehezen felismerhető betegségek

Az új kutatási eredményeknek és kifinomult technikáknak köszönhetően már korán felismerhető az autizmus, az Alzheimer-kór és a nők szívbetegsége.


CT és sugárterhelés

A computer tomographia (CT) felhasználása a módszer ’70-es évekbeli bevezetése óta gyors ütemben növekedett, és nő továbbra is. Becslések szerint jelenleg az Egyesült Államokban évente több mint 62 millió CT-vizsgálat történik, ezek közül 4 millió gyermekeknél. Természeténél fogva a CT-vizsgálat nagyobb mértékű sugárterheléssel jár, mint a hagyományos röntgen eljárások.


A radiológiai vizsgálatok és a rák kockázata

Évtizedek óta közismert, hogy az ionizáló sugárzás, mint pl. a röntgen, a gammasugarak, valamint a béta- és az alfa részecskesugárzás rákot okozhat. A Japánt ért két nukleáris robbanás túlélőiről készült számtalan vizsgálat ennek az összefüggésnek igen értékes, idő- és dózisfüggő adataival szolgált.


A virtuális diagnosztika előnyei

A vastagbél virtuális valóságban történt vizsgálata éppen olyan alkalmas a rák kimutatására, mint a valódi kolonoszkópia, állítják amerikai kutatók.


Három dimenziós röntgenvideo

(MTI-Press) - Amióta Konrad Röntgen az általa felfedezett X-sugár alkalmazásával 1895-ben először tette láthatóvá egy ép kéz belső csontozatát, óriásit fejlődött a testek átvilágítása. A legújabb, egyelőre CTX-nek nevezett szerkezettel a már mozgásban lévő emberi, vagy állati test belsejéről is lehet háromdimenziós videofelvételt készíteni. Egyelőre egy kisebb helyiséget betölt a berendezés, de 2010-re már a rendelőkben használatos változatot ígérik a tervezők.


Mit hoz a jövő a szívbetegségek diagnosztikájában?

A radiológia legújabb technikai fejlesztései forradalmasították a szív ún. nem invazív módszerekkel történő vizsgálatát. A 2007-es európai radiológiai kongresszuson (European Congress of Radiology 2007), melyet 2007 március 9-től 13-ig a bécsi Austria Center-ben tartottak, 16000 résztvevője volt 92 országból, összefoglalták a várható fejlesztéseket.


A mellkasi fájdalom gyors diagnózisa

Milliók kerülnek be mellkasi fájdalommal a sürgősségi osztályokra nap mint nap, és akár 24 órát is kell várakozniuk, hogy megtudják, szívinfarktus gyanúja merült-e fel, vagy valami kevésbé súlyos dologról van szó.


Leheletvizsgálattal kimutatható a tüdőrák

Ígéretesek az első kísérletek a leheletvizsgálattal, amellyel a tüdőrákot kívánják kimutatni clevelandi kutatók, de a vizsgálati eszközön a tervezők szerint még finomítani kell.


A PET-vizsgálat jövője

A pozitron-emissziós tomográfia (PET) kulcsfontosságú szerepet játszhat a jövő diagnosztikájában és a szükséges kezelések meghatározásában is.


Távvezérelt MRI-vizsgálat

Amerikai radiológusok sikeresen teszteltek egy számítógépes programot, amely lehetővé teszi, hogy egy kórházban felállított MRI-készüléket az interneten keresztül a szakember távolról vezéreljen.


| | | | 5 | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop