Könnyű nyári menü - 1. rész

A nagy nyári hőségben sokszor kihagyjuk az evést, mert nem kívánjuk a nehéz, terhelő, kalóriadús étkeket, csak a könnyen emészthető zöldégből készült menük esnek jól. A következő oldalon könnyű zöldségből készült recepteket találhatnak. Jó étvágyat kívánunk!

reformdiéta, reformétkek | InforMed Hírek13   InforMed | Jeni, Zs.; Glanz, J.

Zsályás fehérbab-leves

Hozzávalók: 35 dkg burgonya, fél kg nagy szemű fehér bab, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 3/4 l zöldségleves, 1 dl tej, 1 babérlevél, só, őrölt bors, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 6-8 zsályalevél.

Elkészítés: A burgonyát kockákra vágjuk, a babot lecsepegtetjük. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a babot, burgonyát a tejjel, babérlevéllel együtt a levesben 10 percig együtt főzzük. (A babból 2 evőkanállal tegyünk félre.)

A babérlevelet kivéve átpasszírozzuk a zöldségeket, sóval, borssal, citromhéjjal ízesítjük. A levest az apróra vágott zsályalevelekkel és a félretett babbal díszítve tálaljuk.

Töltött gomba

Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 3-4 paradicsom, 1 kávéskanál oregano, só, fekete bors, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 2 fej vöröshagyma, kevés kakukkfű, 20 dkg barna rizs, fél liter zöldségleves, 10 nagyobb fej gomba, 1 piros húsú paprika, 10 dkg sajt, 1 evőkanál margarin, 4 evőkanál besamelmártás.

Elkészítés: 2 gerezd fokhagymát finomra vágunk és 1 evőkanál forró olajon megpároljuk, a darabokra vágott paradicsomot beletéve kb. 5 percig főzzük. A fűszerekkel és a citromlével ízesítjük és hozzákeverünk még 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet.

A vöröshagymát és a maradék fokhagymát apróra vágjuk, a kakukkfű leveleit letépkedjük. Ezek felét megpároljuk 2 evőkanál forró olajon, beletesszük a rizst, felengedjük zöldséglevessel. Ezután egy felfújtformába öntjük, és lefedve sütőben 200 fokon kb. 30 percig főzzük.

A gombát megtisztítjuk, szárait kitörjük, apróra vágjuk, a paprikát kockára szeljük, a sajtot lereszeljük. Felforrósított margarinon megpároljuk a gombaszárat, a maradék hagymát, a paprikát és fűszerezzük. Rászórjuk a maradék petrezselymet.

Az egészet elkeverjük a besamelmártással és 3 evőkanál reszelt sajttal. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a gombafejeket, megszórjuk reszelt sajttal.

A megtöltött gombafejeket ráültetjük a rizsre és fedő nélkül 10 perc alatt átsütjük.

Burgonya-karalábé gratin

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg karalábé, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió, 2 dl tejszín, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: A meghámozott, megmosott burgonyát és karalábét egészen vékonyan felszeleteljük. Fokhagymával kidörzsölünk egy tűzálló tálat, majd olajjal kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával. Beletesszük a zöldségeket, leöntjük tejszínnel és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 30 percig sütjük.

Burgonya-karalábé gratin másképp

Hozzávalók: 1 csomag szárított, vagy 30 dkg friss gomba, 1/4 l zöldségleves, 50 dkg karalábé, 50 dkg burgonya, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor póréhagyma, kakukkfű, 1/8 l tejszín, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: A gombát a forró levesbe áztatjuk. A meghámozott, megmosott burgonyát és karalábét vékonyan felszeleteljük. Belerakjuk egy margarinnal kikent tűzálló tálba.

A vöröshagyma- és póré hagyma-karikákat olajon 2-3 percig pároljuk, majd a megpuhított, vagy a friss, apróra vágott gombával együtt a zöldségekre rakjuk. Ráöntjük a levest és a reszelt sajttal elkevert tejszínt.

Spenóttorta

Hozzávalók: 10 dkg hajdinaliszt, 10 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, 1 kg spenót, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, őrölt bors, kb. 15 dkg húsos paradicsom, 20 dkg juhsajt

Elkészítés: A kétféle lisztből a vajjal, tojássárgájával, 1 kávéskanál sóval és 2-3 evőkanál jéghideg vízzel sima tésztát gyúrunk. Kör alakúra formázzuk és leterítve kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A spenótot megmossuk. A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát kockára vágjuk és forró olajban megpároljuk.

Hozzáadjuk a spenótot, és lefedve együtt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Végül belekeverjük a megmosott paradicsomot és a kockára vágott juhsajtot. A tésztát egy tortaformába terítjük, rárakjuk a spenótos tölteléket, és 200 fokon kb. 35 percig sütjük.

Könnyű nyári menü - 2. rész

Kapcsolódó cikkek: Mit együnk nyáron, és mit ne?

| reformdiéta, reformétkek
2015-07-14 20:38:56
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop