Könnyű nyári menü - 2. rész

A folytatásban könnyű zöldségből készült salátaötleteket és desszert recepteket kínálunk. Jó étvágyat hozzá!

reformdiéta, reformétkek | InforMed Hírek13   InforMed | Jeni, Zs.; Glanz, J.

Salátaötletek

Peperonata

Hozzávalók (6 személyre): 2 db piros színű és 2 db zöld színű paprika, 4 evőkanál olívaolaj, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4 db paradicsom, só és feketebors

Elkészítés: A paprikákat félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk és csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat és a vékony karikákra vágott hagymát 5 percig puhára pároljuk benne.

Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikaszeleteket és lefedve takaréklángon 10-15 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.

Beletesszük a serpenyőbe az apró darabokra vágott paradicsomot is, sózzuk, borsozzuk és kevergetve további 10 percig főzzük.

Hűlni hagyjuk és külön tányérkákban szervírozzuk.

Francia öntet

Hozzávalók: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só, bors.

A hozzávalókat üvegbe tesszük, ledugaszoljuk és fölrázzuk. 250 ml öntet lesz belőle.

Mézes-citromos öntet

Hozzávalók: 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors.

A hozzávalókat öntsük egy üvegbe, dugaszoljuk be és rázzuk össze. Az öntet 150 ml lesz.

Kaliforniai káposzta

Hozzávalók (6-8 személyre): 1 db alma, 4 evőkanál mézes-citromos öntet, 2 narancs, 125 -125 g nagy szemű fekete, illetve zöld színű szőlő, 250 g fehér káposzta, 2 evőkanál metélőhagyma, 2 evőkanál pirított napraforgómag.

Elkészítés: Az alma magházát kivesszük, vékony csíkokra vágjuk és az öntetben állni hagyjuk. A narancsot meghámozzuk, cikkekre bontjuk és beleteszszük az alma mellé a tálba.

A szőlőszemeket megfelezzük és kimagozzuk, a káposztát és a metélőhagymát finomra vágjuk és a pirított napraforgómaggal együtt a tálban összekeverjük.

Meleg burgonyasaláta

Hozzávalók (4 személyre): 500 g újkrumpli, 3 evőkanál francia öntet, 3 evőkanál apróra vágott menta, só.

Elkészítés: Forró sós vízben héjában megfőzzük a burgonyát. Meghámozzuk, lecsöpögtetjük és még melegen beleforgatjuk az öntetbe. Tálalóedényen azonnal asztalra adjuk.

Citromos édeskömény-saláta

Hozzávalók (4 személyre): 2 gumó édeskömény, 3 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors.

Elkészítés: Vágjuk le az édeskömény szárait és külső leveleit. Vágjuk félbe a gumót, szeleteljük vékony csíkokra. A többi hozzávalóval együtt tegyük salátástálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy órán át állni hagyjuk, tálalás előtt keverjük meg.

Ez a különleges saláta főként halételekhez illik.

Karibi saláta

Hozzávalók (4-6 személyre): 1 db sárgadinnye, 1 db hámozott mangó, 1 banán, 3 evőkanál fehér rum, díszítésnek egy-két levél citromfű.

Elkészítés: A dinnyét felezzük, kivágjuk a héjából és felszeleteljük. A mangót hosszában, a maghoz legközelebb felezzük, éles késsel eltávolítjuk a magot.

A mangót szeleteljük és a dinnyéhez tesszük a tálba. A banánt karikázzuk, hozzáadjuk a rummal együtt a gyümölcsökhöz. Megkeverjük és a fél dinnyehéjban citromfűlevéllel díszítve tálaljuk.

Desszertek


Görögdinnye szőlővel

Hozzávalók (4 személyre): 1 kisebb görögdinnye, 250 g fekete szőlő, felezve, kimagvalva, 1-1 citrom és narancs leve, 2 evőkanál méz, a díszítéshez néhány mentalevélke.

Elkészítés: A dinnyét negyedeljük, kivágjuk a belsejét, kimagozzuk és kockára vágjuk. A szőlővel együtt tálba tesszük. Összekeverjük a mézzel a citrom és a narancs levét, majd ráöntjük a gyümölcsre és egy órán át állni hagyjuk. Kompótostálkákban tálaljuk, mentalevéllel díszítjük.

Sárgabarack-narancs krém

Hozzávalók (6 személyre): 250 g durvára vágott, aszalt sárgabarack, 300 ml narancslé, 2 banán, 2 evőkanál Grand Marnier (narancslikőr), 1 narancs, 142 ml tejszín, 2 teáskanál méz, 150 g natúr joghurt.

Elkészítés: A sárgabarackszeleteket a narancslével tálba tesszük éjszakára. A banánt karikákra vágjuk és a Grand Marnierrel hozzátesszük a barackhoz, jól összekeverjük és áttesszük egy üvegtálba. Burgonyahámozóval a narancs felét lehámozzuk, a héjat vékony csíkra vágjuk és félretesszük.

A maradék héjat lereszeljük, a kicsavart fél narancs levéhez keverjük, elvegyítjük a mézzel, a tejszínnel, majd kemény habbá verjük és összekeverjük a joghurttal. Ezt a habot a gyümölcssalátára halmozzuk, narancshéjcsíkokkal díszítve tálaljuk.

Dinnye-kivi zselé

Hozzávalók: 1 nagy sárgadinnye, 250 g felezett, magozott fekete szőlő, 2 kivi hámozva, vékonyra karikázva, 150 ml víz, 50 g porcukor, 1 citrom vékonyra vágott héja és leve, 25 g zselatin vagy agar-agar, áztatásához 6 evőkanál víz, 150 ml fehérbor, 142 ml tejszín

Elkészítés: A dinnyét felezzük és húsából gömböket kanalazunk, vagy kockára vágjuk. A szőlővel és a kivivel együtt beletesszük egy tálba. A vizet, a cukrot és a citromhéjat egy lábosban a cukor olvadásáig melegítjük. Öt percig kevergetjük, majd beletesszük a közben beáztatott zselatint, és feloldjuk benne.

Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a citrom levét és a bort. Ráöntjük a gyümölcsökre. Üvegtálkákba porciózzuk és tálalásig hűtjük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk, de külön is adhatjuk hozzá a habot.

Könnyű nyári menü - 1. rész

Kapcsolódó cikkek: Mit együnk nyáron, és mit ne?

| reformdiéta, reformétkek
2015-07-14 14:48:02
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop