Karcsúbb a nádszálnál - Van, aki hízni szeretne...
Az elhízás ma népbetegségnek számít Magyarországon, ám vannak, akiknek ugyanolyan nagy problémát jelent néhány kilogramm súlygyarapodást elérni, mint a túlsúllyal küzdőknek lefogyni.
A táplálkozástudományban többféle számítási módszert haszálnak az ideális testsúly, a soványság és az elhízás meghatározására.
A sokak által ismert Broca-index alapján az ideális testsúly: testmagasság (cm)-100-10%. A BMI-t (Body Mass Index = BMI) pedig úgy kapjuk meg, ha a testsúlyt elosztjuk a testmagasság méterben mért négyzetével. A BMI értéke 20 és 25 között normális, efelett túlsúlyról, 30 felett elhízásról, a 20 alatti értékeknél pedig alacsony testsúlyról, soványságról beszélhetünk.
MITŐL KARCSÚBB A NÁDSZÁLNÁL?
A soványság nem feltétlenül kóros jelenség. Ha viszont ennek gyanúja merül fel, akkor fontos a háttérben meghúzódó esetleges kóros folyamat, pszichés okok kizárásra. Az orvosnak tájékozódnia kell a beteg életmódjáról, táplálkozási szokásairól, a bevitt táplálék pontos mennyiségéről, összetételéről.
Ha a gondos orvosi vizsgálat sem talál elváltozást, s a tápanyagbevitel is megfelelő, alkati soványságról beszélünk.
Ha nem megfelelő a bevitt tápanyagok összetétele vagy energiatartalma, akkor a táplálkozási szokások, étrend megváltoztatásával próbáljuk elérni a kitűzött testsúlygyarapodást.
HOGYAN KEZDJÜNK HOZZÁ A "HÍZÓKÚRÁHOZ"?
Először is ki kell számítani a napi energiaszükségletet. A férfiak esetében átlagosan napi 2500-2800 kcal, a nőknél 2100-2400 kcal fedezi az energiaszükségletet. Ezeket az értékeket befolyásolja a nap során végzett fizikai munka, sport- és szabadidős tevékenység. Az egészséges táplálkozás megvalósításakor azonban nemcsak a tápanyagok energiatartalmára kell ügyelni, hanem a zsír, a fehérje, a szénhidrát megfelelő arányára is. Ha az a célunk, hogy testsúlyunkat növeljük, a számított szükségletnél kb. 25%-kal több energiát ajánlott bevinni.
ROBORÁLÓ ÉTREND
A menü megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzon fehérjét. A fehérjeigényt állati és növényi eredetű fehérjékből fedezhetjük. Szerepeljen az étrendben tej, különféle tejtermék, tojás. A húsfélék közül részesítsük előnyben a szárnyasokat és a halhúst.
A zöldségfélék közül különösen ajánlottak a keményítőtartalmúak: burgonya, rizs, hüvelyesek (bab, borsó, lencse).
A zsírok esetében törekedjünk az állati és növényi zsírok helyes arányára. Használjunk elegendő, többszöresen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat.
A szénhidrátforrás elsősorban növényi eredetű legyen. Magas szénhidráttartalmú élelmiszerek a cukor, méz, gabonafélék és az ebből készült malom- és sütőipari termékek (lisztek, kenyér, péksütemény) - ezekből is fogyaszthatunk, ám mértékkel.
Megfelelő mennyiségben együnk friss zöldséget, gyümölcsöt is, segítségükkel a szervezet vitamin-, ásványielem- és nyomelem-ellátottságáról és a jó emésztéshez nélkülözhetetlen élelmi rostokról is gondoskodunk.
Ajánlatos az étkezést napi ötszöri alkalomra elosztani, így nem terheljük túl az emésztőrendszert. Tehát iktassuk be a tízórait és az uzsonnát is: babánt, olajos magvakat, gyümölcsös turmixokat.
SPECIÁLIS SZEMPONTOK
Az energiabevitel növelhető dúsítással is. Az ételeket gazdagíthatjuk fehérjékkel: tojásfehérjével, reszelt sajttal, túróval, belsőségekkel. A szénhidrátok közül alkalmazhatjuk a mézet, barna cukrot, gyümölcsös szirupokat, dzsemeket. Készíthetünk felfújtakat zöldségekből, zsemle és tojás felhasználásával. A zsiradékok is jól felhasználhatóak a dúsításhoz: vaj, margarin, tejszín, tejföl, hidegen sajtolt olajok a friss salátákhoz.
A zöldségfélék és gyümölcsök fontos vitamin- és élelmirost-források, főként pektint tartalmaznak, amit az emésztőnedvek nem tudnak bontani. Ezért "hízókúra" idején túlzott mértékű fogyasztásuk nem ajánlott, a növényi eredetű élelmi rostoknak ezt a tulajdonságát inkább a fogyni vágyók használhatják sikerrel.
dr. Lakosi Gabriella
MI SEGÍT MÉG?
A táplálkozáson kívül természetesen oda kell figyelni, hogy a napi rendszeres testmozgás ne maradjon el. Fontos a pszichés egyensúly, a lelki béke megteremtése is.