Egészségpolitika

Egészségpolitika archívum

ÚJ

Vizsgálat a szakmai minimumról

Országos vizsgálatokat kezdeményéz az Egészségügyben és Szociális ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) annak feltárására, megfelel-e a szakmai minimumoknak az egészségügyi ellátórendszer - közölte az elnök. Cser Ágnes az országos vizsgálatokat az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőségnél, az ÁNTSZ-nél és az ómbudsmanál kezdeményezi, hogy kiderüljön, a szakmai minimumfeltételeknék valóban megfelel-e az egészségügyi ellátórendszer. Szólt arról s, hogy ellenőrizhetetlenül zajló privatizációk dömpingje jellemzi az egészségügyet. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Visszavonatnának törvénytervezeteket

Követeli az ellátásszervezőkről és a gyógyszerforgalmazás liberalizációjáról szóló törvénytervezetek, illetve koncepciók visszavonását a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal, azokat az egészségügy minden szereplője által elfogadhatatlannak minősítve. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzátette: tervezik egy nyilvános ülés megtartását még az őszi parlamenti ülésszak előtt, melyen az ellátásszervezésről, a gyógyszerpiac liberalizációjáról és a költségvetéssel kapcsolatos kérdésekről lenne szó. Kökény Mihály egészségügyi miniszter szerint nincs mit visszavonni, hiszen a szóban forgó javaslatok csak tervezetek. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Új kórházbiztosítás készülőben

Négyszereplős felelősségbiztosítási rendszert javasol a Magyar Kórházszövetség, amelyben a szaktárca, a tulajdonos, az OEP és a kórház egyaránt kockázatot vállalna a káresemények fedezetére - mondta el Golub Iván elnök. A múlt év fordulóján több biztosító felmondta a szerződést a kórházakkal, a monopolhelyzetben maradó a korábbi díj többszöröséért vállalta a gyógyítási biztosítást. A szövetség - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - törvényben rögítené a kártérítés felső határát. A Világgazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Vett és osztott a Richter

A Richter Gedeon Rt. igazgatóságának döntése értelmében a társaság 31 957 törzsrészvényt adott át a bónuszrészvény-program jogosultjai, a kimagasló teljesítményt nyújtó alkalmazottak, valamint az igazgatóság tagjai részére - jelentette be tegnap a gyógyszercég. A társaság tőzsdén kívüli forgalomban 15 086 saját részvényt vásárolt, amit bónuszprogramjához kíván felhasználni. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Új gógyszerpapír a prágai tőzsdén

Sikerrel zárult Kelet-Európa negyedik legnagyobb gyógyszercége, a Zentiva nyilvános kibocsátása, a felkínált részvényeket a befektetők ötszörösen túljegyezték. A társaság részvényeinek tegnapi, prágai debütálása jól sikerült. A generikus gyártót a részvényeiért fizetett ár az egy részvényre jutó nyereség (P/E) 12-szeresére értékeli, miközben a legnagyobb konkurensnek tekintett Pliva annak 8,95-szorosán, a Richter pedig 10,62-szorosán forog a Bloomberg adatai alapján. A most befolyt friss tőkét lengyelországi és oroszországi piaci pozícióinak további erősítésére szeretné felhasználni a társaság. Ha ezzel nem is teremt majd komoly konkurenciát a Richternek, a magyar társaság árfolyamára esetleg kedvezőtlenül hathat egy hozzá hasonló méretű, ugyanabban a régióban tevékenykedő gyógyszeripari vállalat megjelenése, ami magához vonzhatja az eddig a Richter felé irányuló tőkebefektetéseket. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Ütemezett béremelést követelnek az orvosok

A Magyar Orvosi Kamara elnökének, Éger Istvánnak a véleménye szerint mielőbb hozzá kell fogni a magyar egészségügyből hiányzó 1600 milliárd forint - törvényekkel garantált - "visszatöltéséhez". A lap arra keres választ, hogy mi lehet a megoldás az orvoshiányra. A szakma szerint például az, ha a bírókéhoz hasonló életpályamodellel viszszacsalogatják a "hűtleneket". A jelenlegi helyzet viszont az, hogy a kórházakban a szükségesnél legalább 5-15 százalékkal kevesebb doktor dolgozik. Hasonló a helyzet a szakképzett nővéreknél is. Egyre több helyen alkalmaznak határon túli magyarokat. Az egészségügyi minisztériumban arra várnak, hogy a reformokról folytatott társadalmi vita véget érjen. A Magyar Hírlap hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Újabb kórházi rendszer Synergon-közreműködéssel

A mátészalkai önkormányzattal kötött szerződés értelmében a Synergon segédkezhetett a területi kórház integrált informatikai rendszerének kialakításában. A tőzsdei társaság feladata ezúttal klasszikus tanácsadási tevékenység volt, amelynek során a cég nagyban támaszkodhatott a korábbi hasonló kórházi rendszerintegrációs feladatok során szerzett tapásztalataira. A mostani megbízás során az 513 ágyas kórházban egészségügyi folyamatszervezési tanácsadást, Oracle-konzultációt és az integrált kórházi rendszer megvalósításának támogatását végezte a Synergon. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Újabb pályázat kell

Az irányított betegellálási rendszert a kormány a tavalyi 1 millió főről kétmillió emberre szeretné kiterjeszteni. Korábban ezt a lépést még tavaszra programozták, ám később a sok jelentkezőre, illetve a takarékossági intézkedésekre hivatkozva őszre halasztották. A pályázatok, amelyekre a leendő ellátásszervezők jelentkezhettek, még februárban megjelentek. Az országos kiterjesztéshez szükséges törvényjavaslat kidolgozását az egészségügyi tárca eredetileg a nyár elejére ígérte. Ennek egyik legnagyobb újítása az eddig működő modellel szemben, hogy egészségügyi szolgáltatók - háziorvosi praxisok, járóbeteg-ellátók vagy kórházak - nem lehetnének szervezők, ezt csak gazdasági társaság láthatná el. Az elképzelések szerint egyebek között bankok és biztosítók jelentkezését várják, így juttatva többletforrásokat a rendszerbe. Az új koncepció elsősorban szakmai körökben váltott ki felháborodást. A törvényjavaslat végső formája éppen ezért még nem készült el, várhatóan az őszi ülésszak elején kerül a parlament elé. Ugyanakkor a februári pályázatokra még jelentkezhettek egészségügyi szolgáltatók. Az akkori pályázatokat vasárnapig kellett volna elbírálnia az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Veszélyben a pótmilliárdok

Eredménytelenül zárultak az egészségügyi minisztérium két ingatlana, a négymilliárd forintért meghirdetett Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet egymilliárdért kínált nővérszállója értékesítésére kiírt KVI-pályázatok. A tárca e két épület, valamint az egykori pártüdülő Club Aliga eladásából tervezi pótolni a kormányzati takarékossági program miatt idén elvont beruházási forrásait. A nyolcmilliárdra taksált Club Aliga-pályázat legkorábban év végén jelenhet meg. A minisztérium az ingatlanok hasznosításából származó bevételt több helyre is ígérte: az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) állomásainak többütemű felújítására és új járművek beszerzésére erre az esztendőre 2,5-3 milliárdot tervez, 2 milliárdot az úgynevezett komfortosítási programra (az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek javítására), valamint ötöt az új, 24 órás sürgősségi rendszer (sürgős orvosi segítség, SOS) kiépítésére fordítnának. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Vált a Haas a Plusssz és a Béres

A pezsgőtabletták fokozatozatosan átadják helyüket a vitamintablettáknak a hazai piacon. Ez utóbbiak már keresettebb a pezsgőtablettáknál, tavaly forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki. Profitváltásra kényszerülnek a pezsgőtabletta-gyártók: hagyományos termékük helyett egyre érdemesebb a szintén napi rendszerességgel fogyasztandó filmtablettát előállítaniuk. Ez utóbbi, nem vízben oldódó készítmények a pezsgőtablettánál jóval több vitamint tartalmaznak. A pezsgőtablettát ma már a szénsavas üdítőitalok helyettesítőjeként fogyasztják, forgalmuk csökken. Szakértők szerint e tendenciában a nyugat-európai fogyasztói szokások tükröződnek. Ismert, hogy a hazai pezsgőtabletta forgalmazását a Plusssz Kft. elődje, a Pharmavit Kft. indította 1989-ben. A pezsgőtalbetta-piac második meghatározó szereplője, a győri Ed. Haas Kft. március óta gyárt és értékesít filmtablettát, a Béres Rt. Vitalin filmtablettája viszont már 1993 óta kapható. Az egyik fő piaci kérdés ma az értékesítési csatornák megszerzése, hiszen a filmtabletták zöme a még mindig csak gyógyszertárakban kapható. Aki leszerződik a nagyobb élelmiszerláncokkal, és ezzel könnyebben hozzáférhetővé teszi a filmtablettát, nagy valószínűséggel számíthat rá, a fogyasztók ezt fogják választani - véli Bozori Tibor a Plusssz Kft.-től. A Világgazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


| | 3 | | |
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop